Clicky


Oud-minister en bedenker AEX-index Tjerk Westerterp overleden

Oud-minister en bedenker AEX-index Tjerk Westerterp overleden
09-10-2023 09:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oud-minister en CDA-politicus Tjerk Westerterp is op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ulvenhout overleden, laat zijn familie aan het ANP weten. Hij was ook de bedenker van de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs van Amsterdam.

Als minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Den Uyl (1973-1977) was hij onder meer verantwoordelijk voor het verplicht stellen van de bromfietshelm en het dragen van de autogordel. Ook de gele kentekenplaten op auto's kwamen uit zijn koker, evenals de fietsreflector en de tachograaf in vrachtwagens.

In de politiek is zijn naam voor altijd verbonden aan de stormvloedkering in de Oosterschelde. Als minister van Verkeer en Waterstaat hield hij tot het allerlaatste moment vast aan de aanleg van een dichte dam in het Zeeuwse water. Dat was veilig en goedkoop. Maar toen Westerterps positie en die van het kabinet wankelden, stond de pragmaticus in hem op.

Loopbaan na politiek

Tijdens de beslissende vergadering van de ministerraad draaide Westerterp om als een blad aan een boom en stemde in met een halfopen dam, die hij in de Tweede Kamer met verve verdedigde. In de Oosterschelde verrees vervolgens de stormvloedkering, later bestempeld als een 'waterbouwkundig wereldwonder'.

Na zijn politieke carrière ging hij aan de slag bij de Optiebeurs in Amsterdam. Hij maakte deze beurs groot, met de nodige publiciteit. Zo stak hij met zijn Optiebeurs geld in sponsoring van voetbalclub Roda JC. Daarnaast sponsorde de Optiebeurs ook de paardensport.

AEX-index

Westerterp stond ook aan de wieg van de AEX-index. Die begon in 1983 als de EOE-index (of European Options Exchange). Sinds 1994 gaat de graadmeter als AEX-index door het leven.

De in Rotterdam geboren Westerterp kwam na een journalistenopleiding en studie sociale wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen in de politiek terecht. Op jeugdige leeftijd was hij al actief in de KVP (dat later opging in het CDA).

Veertigjarig bestaan AEX

Voor hij in 1973 minister werd, was Westerterp Tweede Kamerlid, wethouder, Europarlementariër en staatssecretaris Van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Biesheuvel. Begin deze eeuw was hij een paar jaar actief voor Leefbaar Nederland.

De directie en medewerkers van Euronext Amsterdam zijn Westerterp dankbaar voor zijn bijdrage aan de Nederlandse beursgeschiedenis. "Dit jaar bestaat de AEX veertig jaar en deze index wordt nog steeds gezien als de graadmeter voor de Nederlandse economie, een bewijs van zijn vooruitziende blik en expertise," aldus de beursuitbater.