Clicky


Rutte: extra alert op beveiliging joodse instellingen

Rutte: extra alert op beveiliging joodse instellingen
09-10-2023 10:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 11:32 uur] Het demissionaire kabinet is extra alert als het gaat om de beveiliging van Joodse instellingen, zei premier Mark Rutte na een beraad van de Nationale Veiligheidsraad. "We nemen alle zichtbare en onzichtbare maatregelen die nodig zijn."

Volgens hem leven in de Joodse gemeenschap hier "heel veel zorgen, daar leeft ook angst". Rutte zei dat er "nauw contact" is met de Joodse gemeenschap en dat hij dinsdagmiddag een gesprek heeft met de vertegenwoordigers ervan.

Hij herhaalde verder dat Nederland Israël onvoorwaardelijk steunt. "Israël is aangevallen door een terroristische organisatie, inderdaad is hier geen 'ja maar' op zijn plaats. Dus Israël kan op onze steun rekenen."

Oproep aan Hamas

Rutte riep militante Palestijnse groepen op het geweld te beëindigen en Israëlische gijzelaars onmiddellijk vrij te laten. Hamas viel zaterdag vroeg Israël aan. Daarbij zijn al meer dan zevenhonderd Israëliërs omgekomen. Bij Israëlische acties kwamen bijna vijfhonderd Palestijnen om.

Voor het ministerie van Rutte hangt de Israëlische vlag uit solidariteit. Rutte zei dat er geen vlaginstructie is voor gemeenten. Dat kan alleen voor de Nederlandse vlag. Het is een zaak van de burgemeesters, zei hij. Rutte denkt niet dat het hijsen van de Israëlische vlag polariserend werkt.

Ontwikkelingshulp

De ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden wordt niet gestopt, verklaarde de minister-president. Hij wees erop dat Palestijnen in Gaza ook al zestien jaar "onder het juk" van Hamas leven. De EU is de grootste financiële donor van de Palestijnse gebieden.

Reizen naar Israël wordt afgeraden, aldus de premier. Alleen hoogst noodzakelijke reizen kunnen doorgaan, is het advies. Rutte riep Nederlanders in Israël op zich te registreren bij de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.