Clicky


easyJet tekent als eerste luchtvaartmaatschappij wereldwijd voor koolstofverwijderingsoplossing van Airbus

easyJet tekent als eerste luchtvaartmaatschappij wereldwijd voor koolstofverwijderingsoplossing van Airbus
09-10-2023 16:12 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - easyJet is de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die een contract tekent met Airbus en zich daarmee aansluit bij zijn koolstofverwijderingsinitiatief. De technologie maakt gebruik van Direct Air Carbon Capture and Storage (DACCS) en biedt luchtvaartmaatschappijen carbon removal credits die bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelen. De technologie is beschikbaar via de oplossing die Airbus de Airbus Carbon Capture Offer (ACCO) noemt.

CO2-afvang

DACCS gebruikt krachtige afzuigventilatoren om CO2-uitstoot direct uit de lucht te filteren. Eenmaal verwijderd uit de lucht wordt de CO2 veilig en permanent opgeslagen in een ondergronds reservoir. CO2-emissies die vrijkomen in de atmosfeer tijdens vliegtuigoperaties kunnen niet aan de bron worden opgevangen, maar met DACCS kan een gelijkwaardige hoeveelheid moeilijk te verminderen emissies van luchtvaartoperaties rechtstreeks uit de lucht worden gehaald. De technologie is een aanvulling op andere oplossingen die tot CO2-reductie leiden, zoals Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Thomas Haagensen, Directeur Group Markets bij easyJet, licht toe: “Het koolstofvrij maken van een gehele sector, zoals de luchtvaart, is een enorme uitdaging. Wij geloven dat het verwijderen van koolstofdioxide een belangrijke rol zal spelen bij het reduceren van onze restuitstoot in de toekomst, als aanvulling op andere initiatieven die ons zullen helpen om netto nul uitstoot te bereiken.

“Met het oog op onze ambitie om koolstofvrij te vliegen, werken wij samen met partners in de gehele industrie, waaronder Airbus, aan verschillende projecten zoals directe luchtafvangtechnologie om de ontwikkeling van toekomstige koolstofvrije vliegtuigtechnologie te versnellen."

Julie Kitcher, Executive Vice President Communications & Corporate Affairs bij Airbus, zegt: “easyJet is en blijft een prominente voorstander van decarbonisatie in zijn operaties en de bredere luchtvaartsector. Deze overeenkomst bewijst de vastberadenheid van de luchtvaartmaatschappij om alle mogelijke oplossingen rondom verduurzaming aan te gaan en daarmee zijn duurzaamheidsactiviteiten uit te breiden met de Airbus’ Carbon Capture Offer.

“Door luchtvaartmaatschappijen en andere spelers uit de sector samen te brengen beoogt Airbus een duurzaam ecosysteem voor de luchtvaart op te bouwen. Initiatieven zoals deze demonstreren daarmee de bereidheid van Airbus om zich op te stellen als katalysator voor de verduurzaming van de luchtvaartindustrie.”

Vooraankoop carbon removal credits

easyJet was een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die een contract tekende met Airbus in 2022. Daarmee zegde easyJet toe om onderhandelingen aan te gaan rondom de mogelijke vooraankoop van geverifieerde en duurzame carbon removal credits. De credits van easyJet zijn geldig van 2026 tot 2029. Deze carbon removal credits worden uitgedeeld door 1PointFive, een partner van Airbus. De samenwerking van Airbus en 1PointFive omvat de vooraankoop van in totaal 400.000 ton aan credits die over een periode van vier jaar worden geleverd.