Clicky


Brussel krabbelt terug en schort hulp Palestijnen toch niet op

Brussel krabbelt terug en schort hulp Palestijnen toch niet op
09-10-2023 22:47 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - [update 23:55 uur] De Europese Commissie schort de financiële hulp aan de Palestijnen toch niet op. De aankondiging van maandagmiddag riep veel vragen op. De commissie had niet de benodigde instemming van de EU-lidstaten gevraagd. De maatregel raakte volgens critici - ook uit eigen gelederen - onschuldige en radeloze Palestijnen.

De commissie zou "alle betalingen onmiddellijk opschorten" en de hulp voor de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever tegen het licht houden, liet Eurocommissaris Oliver Varhelyi weten. Zo wil de Hongaar zeker stellen dat Europees geld niet in de verkeerde handen van bijvoorbeeld Hamas valt. Na de ongekende aanval afgelopen weekend door Hamas op Israël kon de Europese Unie volgens hem "niet op de oude voet voortgaan".

Maar dat riep meteen veel vragen en tegenwerpingen op. Al was het maar omdat de buitenlandministers van de lidstaten dinsdagmiddag pas bespreken of de hulp aan de Palestijnen kan doorgaan. EU-landen morden. En Varhelyi maakte voor noodhulp ook geen uitdrukkelijke uitzondering.

Vele uren later stelde de commissie dat zij de komende tijd helemaal niet van plan was geld uit te keren aan de Palestijnen. Er wordt dus ook geen betaling stopgezet. Noodhulp wordt al helemaal niet bevroren, had Varhelyi's collega voor crisisbestrijding al duidelijk gemaakt. En naar die humanitaire hulp wordt ook geen onderzoek ingesteld zoals naar de andere Europese steun, aldus de commissie.

EU-buitenlandchef Josep Borrell reageert tevreden. "De geplande betalingen worden niet opgeschort", twittert hij. Het bevriezen van hulp zou "het hele Palestijnse volk straffen". "Dat zou de belangen van de EU in de regio hebben geschaad en terroristen alleen maar verder hebben gesterkt."

Charles Michel, de voorzitter van de regeringsleiders van de EU, sluit zich in een bericht op X aan bij het standpunt van Borrell. "We mogen de broodnodige ontwikkelingshulp en humanitaire steun aan Palestijnse burgers niet stopzetten. Dit kan door Hamas worden uitgebuit en de spanningen en haat verergeren."