Clicky


Consumptie huishoudens groeide met 0,5 procent in augustus

Consumptie huishoudens groeide met 0,5 procent in augustus
10-10-2023 10:06 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - In augustus 2023 hebben huishoudens 0,5 procent meer goederen en diensten aangeschaft dan in augustus 2022, meldt het CBS. Opnieuw kochten ze meer diensten, maar minder goederen.

Huishoudens kopen meer diensten

Consumenten hebben in augustus 1,8 procent meer diensten afgenomen, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper, dan in augustus 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 3,7 procent minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in augustus 2022. Ook kochten consumenten 0,8 procent minder duurzame goederen, vooral minder spullen voor de woning, elektrische apparaten en kleding. Consumenten schaften echter meer auto’s aan. Verder hebben huishoudens in augustus 1,1 procent meer overige goederen, zoals energie en artikelen voor persoonlijke verzorging, gekocht.

Een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in augustus 2,1 procent kleiner was dan in augustus 2022. Het volume van de non-foodwinkels lag 2,5 procent lager, terwijl dat van de foodwinkels met 3,2 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.