Clicky


VN: blokkade Gaza mogelijk schending van humanitair recht

VN: blokkade Gaza mogelijk schending van humanitair recht
10-10-2023 12:17 | Buitenland | auteur ANP

GENÈVE - Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, maakt zich zorgen over de totale blokkade van Gaza die Israël maandag heeft ingesteld, waardoor er geen water, voedsel, elektriciteit en brandstof meer naar het Palestijnse gebied gaat. "Een blokkade opleggen die burgerlevens in gevaar brengt door ze af te snijden van essentiële levensbehoeften is verboden onder het internationaal humanitair recht", waarschuwt Türk Israël.

Türk spreekt zijn afschuw uit over de gewelddadigheden tussen Israël en Hamas en wijst ook Hamas op mensenrechtenschendingen waar zij zich mogelijk schuldig aan maken. Türk zegt geschokt te zijn over de "beschuldigingen van massamoorden door gewapende Palestijnse groepen" en de slechte behandeling van gevangenen. Hamas heeft tientallen Israëliërs en buitenlanders gegijzeld, onder wie ook militairen.

Türk waarschuwt beide partijen dat zij mensenrechten moeten blijven waarborgen tijdens de gevechten. "De wereld kan niet nog meer polarisatie verduren. We moeten oplossingen vinden geleid met het volste respect voor internationaal humanitair recht", aldus Türk. De Hoge Commissaris maakt zich ook zorgen over de toename in antisemitisch en islamofoob taalgebruik, zowel in de regio als wereldwijd, sinds de gevechten begonnen op zaterdag toen Hamas Israël aanviel. "Door bittere ervaring weten we dat wraakzucht niet het antwoord is en dat het uiteindelijk burgers zijn die daarvoor moeten boeten."