Clicky


Opnieuw raketbeschietingen vanuit Libanon op Israël

Opnieuw raketbeschietingen vanuit Libanon op Israël
10-10-2023 23:58 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

BEIROET - Meerdere raketten zouden dinsdag vanuit Libanon op het noorden van Israël zijn afgevuurd. Het is de derde achtereenvolgende dag van geweld langs de Israëlisch-Libanese grens. Volgens Libanese bronnen hebben de Israëlische strijdkrachten met beschietingen op de Libanese grensstrook gereageerd.

De raketten zouden zijn afgevuurd door een Palestijnse groep. Het zuiden en zuidoosten van Libanon worden gedomineerd door sjiitische Libanezen en hun partij Hezbollah die steun geniet van Iran. De Hezbollah-beweging heeft goed uitgeruste en getrainde strijdkrachten die onder meer ervaring hebben opgedaan in de Syrische burgeroorlog. Die lijken zich momenteel afzijdig te houden.

Maar een topman van de beweging heeft gedreigd met raketten Amerikaanse bases in het Midden-Oosten aan te vallen als de VS zich militair in de strijd gaan mengen. In vagere termen dreigden eerder op de dag de Jemenitische Houthi's die een groot deel van Jemen beheersen, zich eveneens met raketten met de zaak te gaan bemoeien als de VS op het militaire toneel verschijnen.

Palestijnse vluchtelingen

In Libanon zijn veel Palestijnen, waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen, omdat zij of hun ouders of voorouders door de vestiging van Israël uit hun land werden verdreven en naar Libanon vluchtten in de jaren veertig.

Aan de grens tussen het door Israël bezette deel van Syrië, bekend als de Golan, en Syrië zelf zijn dinsdagavond ook schotenwisselingen geweest. Volgens Israëlische zegslieden zijn meerdere raketten in de buurt van Israëlische stellingen neergekomen. De Israëli's beantwoordden het vuur met artilleriebeschietingen. Het is niet duidelijk wie er de raketten heeft afgevuurd.