Clicky


Nieuwe aardbeving in westen van Afghanistan

Nieuwe aardbeving in westen van Afghanistan
11-10-2023 09:46 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KABUL - Het westen van Afghanistan is woensdag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 6,3, meldt het Amerikaanse geologische bureau USGS. De aardbeving vond plaats op geringe diepte. Het epicentrum lag op ongeveer 29 kilometer ten noorden van de stad Herat. Over schade of slachtoffers is nog onduidelijkheid.

Ook de aardbeving van zaterdag in het westen van Afghanistan had een kracht van 6,3. Daarna waren er nog enkele naschokken. Volgens het ministerie van Rampenbestrijding zijn er zeker 2400 doden gevallen.

Het Rode Kruis noemt de bevingen van zaterdag de "dodelijkste in 20 jaar". Volgens de hulporganisatie waren er al 29 miljoen Afghanen die humanitaire hulp nodig hebben, "daar komt deze ramp nog bovenop". In zes dorpen in het getroffen gebied staat volgens het Rode Kruis "geen enkel huis meer overeind".

Afghanistan gaat al jaren gebukt onder conflicten. In 2021 namen de islamistische Taliban de macht over toen de Verenigde Staten en bondgenoten het land verlieten, zo'n twintig jaar na de westerse invasie van Afghanistan.