Clicky


De stijgende trend van bedrijfsongevallen in transport en logistiek

De stijgende trend van bedrijfsongevallen in transport en logistiek
11-10-2023 10:05 | Ongevallen | auteur Gesponsorde content

Een bedrijfsongeval is een situatie waar niemand aan wil denken. Toch komen bedrijfsongevallen - met verzuim als gevolg - in de transport en logistiek beduidend het vaakst voor. Zo vond op vrijdagavond 22 september een bedrijfsongeval plaats in een distributiecentrum in Alphen aan de Rijn. Als werkgever of leidinggevende in deze sector is het dan ook cruciaal om te weten wat de risico’s en verplichtingen zijn én hoe je je medewerkers en je bedrijf beschermt tegen de (financiële) gevolgen van een bedrijfsongeval. Please – MKB-partner in personeelszaken – legt uit waarom.

De stijgende trend van bedrijfsongevallen in transport en logistiek

Bedrijfsongevallen zijn een groeiend probleem in de transport en logistiek. Volgens een rapport van het CBS zijn er in Nederland meer bedrijfsongevallen in deze sector dan in elke andere branche. In 2021 had 2,8 procent van de werknemers met transport- en logistieke beroepen een arbeidsongeval met verzuim. Het Nederlands gemiddelde lag dat jaar op 1,3 procent.

Opvallend is dat 1 op de 5 arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door psychische overbelasting. Dit omvat situaties zoals intimidatie of stress hoewel de meerderheid van de werknemers met psychische overbelasting in de zorg- en welzijnssector werkte. De ondervraagde werknemers noemden ook andere oorzaken van ongevallen op de werkplek, namelijk: uitglijden, struikelen of een andere val (15 procent) en fysieke overbelasting, zoals zwaar tillen of verkeerde bewegingen maken (14 procent).

Wat is een bedrijfsongeval in de transport en logistiek?

Een bedrijfsongeval in de transport- en logistieke sector is een ongeval dat plaatsvindt tijdens of als gevolg van werkzaamheden in het magazijn, tijdens transportactiviteiten, op bouwplaatsen of andere locaties waar werknemers actief zijn. Het woon-werkverkeer valt hier niet onder.

Het proces rondom een bedrijfsongeval: verplichtingen en onderzoek

Wanneer een bedrijfsongeval plaatsvindt, zijn er bepaalde verplichtingen volgens de Arbowet. Het niet nakomen van deze verplichtingen kan leiden tot boetes. Het is echter niet altijd verplicht om elk ongeval te melden, maar het is wel sterk aanbevolen om incidenten te registreren, zelfs als er geen ernstige verwondingen zijn. Dit kan wijzen op potentieel onveilige situaties die moeten worden aangepakt.

De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoekt doorgaans alle meldingsplichtige ongevallen om de toedracht en oorzaak vast te stellen. Als werkgever ben je verplicht om volledig mee te werken aan het onderzoek en de inspecteur van alle benodigde hulp, gelegenheid en informatie te voorzien. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of het ongeval is veroorzaakt door overtredingen van wettelijke regels. Daarom is het van groot belang om de situatie van het ongeval niet te veranderen.

De arbeidsinspectie rondt een onderzoek meestal binnen 12 weken af. De vervolgstappen zijn afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek. Als er geen overtredingen zijn vastgesteld, wordt er alleen een ongevalsrapport opgesteld en is de kous daarmee af. Is er wel sprake van overtredingen? Dan volgt een ongevalsboeterapport. Bij een vermoedelijk misdrijf wordt zelfs een proces-verbaal opgemaakt.

Bescherming tegen risico's in de transport- en logistieke sector

Als werkgever in deze sector is het van vitaal belang om preventieve maatregelen te nemen om bedrijfsongevallen te voorkomen, zoals het opstellen van een actuele RI&E en bijbehorend plan van aanpak. Daarnaast is het raadzaam om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die ongevallen dekt waarvoor je als werkgever aansprakelijk bent. Een zakelijke ongevallenverzekering kan ook verstandig zijn, aangezien deze extra bescherming biedt. Het kan zelfs verplicht zijn volgens de cao, bijvoorbeeld voor bedrijven die vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer (zie artikel 51).

CTA

Bescherming tegen de financiële gevolgen van bedrijfsongevallen is een essentieel aspect van verantwoord ondernemerschap in de transport- en logistieke sector. MKB-partner Please ziet echter nóg 4 kostbare risico’s die je als werkgever liever wilt voorkomen.

Download ons gratis whitepaper 'De 5 grootste financiële risico's en hoe je ze verkleint' voor meer informatie hierover.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op