Clicky


Voorlopig geen zeeschepen aan Park- en Lloydkade in Rotterdam

Voorlopig geen zeeschepen aan Park- en Lloydkade in Rotterdam
11-10-2023 11:15 | Algemeen | auteur Redactie

ROTTERDAM - Zeeschepen zijn vanaf 20 oktober voorlopig niet welkom aan de Park- en Lloydkade in het centrum van Rotterdam. De Europese Commissie heeft daar medio september 2023 een inspectie uitgevoerd om de veiligheid van havens te verbeteren. Daaruit blijkt dat de huidige beveiligingsmaatregelen van deze openbare wachtlocaties niet voldoen aan de verwachtingen van Europese Commissie.

Jaarlijks maken zo’n 1700 zeeschepen gebruik van de openbare ligplaatsen aan de Parkkade en 400 zeeschepen aan de Lloydkade.

Ook de andere Nederlandse openbare wachtlocaties zullen nader worden onderzocht door de Europese Commissie. Het gaat om regelgeving in het kader van de ISPS Code - International Ship and Port Facility Security Code. Die geldt sinds 2004 voor zeeschepen en havenfaciliteiten die deze zeeschepen ontvangen. Deze regelgeving richt zich op de verbinding tussen het schip en de kade - de zogenoemde ‘ship-shore interface’ - en verlangt beveiligingsmaatregelen voor zowel het schip als de havenfaciliteit.

Vanwege de publieke ruimte, het bewoond gebied en het beschermd stadsgezicht is voor de Park- en Lloydkade gekozen voor cameratoezicht. Deze maatregel werd in eerste instantie als afdoende beschouwd. Doordat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam de Europese wet- en regelgeving anders hebben geïnterpreteerd en uitgevoerd, heeft de Europese Commissie deze maatregel nu als onvoldoende beschouwd.

Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt nu alternatieve (openbare) wachtlocaties voor de scheepvaart die gebruik maakt van de Park- en Lloydkade. Bovendien werkt het aan maatregelen om zeeschepen weer zo snel mogelijk de openbare wachtlocaties te laten gebruiken. Het is onduidelijk hoe lang de situatie gaat duren, wij zullen de stakeholders op de hoogte houden over de voortgang.