Clicky


Ongeduld NAVO groeit over gedraal Turkije met toelaten Zweden

Ongeduld NAVO groeit over gedraal Turkije met toelaten Zweden
11-10-2023 12:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - NAVO-landen worden steeds ongeduldiger over het gedraal van Turkije om in te stemmen met de toetreding van Zweden. Ook defensieminister Kajsa Ollongren zal haar Turkse collega bij het NAVO-overleg van woensdag nog eens voorhouden hoe belangrijk het is om voort te maken. "Ik hoop echt dat Turkije zo snel mogelijk de juiste beslissing neemt", zei ze bij aankomst op het hoofdkwartier van het westerse bondgenootschap in Brussel.

Turkije beloofde op de NAVO-top in juli de vereiste goedkeuring van het Turkse parlement voor aspirant-lidstaat Zweden. Maar Ankara maakt nog geen aanstalten. President Recep Tayyip Erdogan deed vorige maand opnieuw zijn beklag over Koerdische manifestaties in Zweden en eiste dat de Verenigde Staten eerst met F-16's over de brug zouden komen. Dat is een langgekoesterde wens van Turkije.

De andere NAVO-landen hadden aanvankelijk wel begrip voor Turkije, maar verliezen nu hun geduld, zeggen diplomaten. Hun toon is inmiddels fel, zegt een van hen. Een ander spreekt van massale druk op Turkije. Ook Ollongren, die in september haar Turkse collega al bezocht en toen op haast aandrong, spreekt hem opnieuw aan.

Zweden vroeg bijna anderhalf jaar geleden net als buur Finland het lidmaatschap van de NAVO aan. De twee voelen zich sinds de Russische invasie in Oekraïne binnen de militaire alliantie veiliger dan erbuiten. Maar Turkije stelde tal van voorwaarden en heeft dus nog niet officieel ingestemd, ook al sprak het in juli uit dat aan die vereisten is voldaan. Ook Hongarije moet nog ratificeren, maar Boedapest heeft volgens diplomaten beloofd dat in ieder geval vóór Ankara te doen.