Clicky


Honderden klimaatactivisten blokkeren hoofdkantoor Rabobank

Honderden klimaatactivisten blokkeren hoofdkantoor Rabobank
11-10-2023 12:20 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - [update 13:55 uur] Enkele honderden aanhangers van Greenpeace en Extinction Rebellion voeren woensdag actie bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Ze blokkeren de hoofdingang, omdat ze willen dat de bank stopt met het financieren van industriële landbouw. Ook vinden ze dat de bank "schade die is aangericht" moet vergoeden.

De demonstranten liepen vanaf station Utrecht Centraal via het Jaarbeursplein naar het Rabo-gebouw aan de Croeselaan. Een groep fietsers blokkeerde de parkeergarage aan de Rabostraat en anderen blokkeerden zij-ingangen. Bankmedewerkers mogen wel naar buiten, maar niet naar binnen, zeggen de actievoerders. Een aantal medewerkers van de Rabobank zijn naar buiten gekomen om te kijken. "Via de personeelsingang kunnen we nog naar binnen", weten ze.

Sommige actievoerders zijn in palen bij het gebouw geklommen. Ze hebben spandoeken voor het logo van de Rabobank gehangen. Andere activisten dragen borden bij zich met teksten als "Rabobank trotse sponsor van de klimaatcrisis?" en "1 euro winst erbij is 94 euro schade voor mij".

Volgens Greenpeace worden er vergelijkbare acties gevoerd in Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen en Leeuwarden. Greenpeace-directeur Andy Palmen noemt de Rabobank "de financiële architect van een uit de voegen gebarsten landbouwsysteem". De actievoerders vinden het zeer kwalijk dat Rabobank lange tijd veel geld gestopt heeft in "megastallen, kunstmest, landbouwgif en de veevoederindustrie".

Palmen zegt diverse boeren gesproken te hebben die veel last hebben van de werkwijze van de Rabobank. "Als zij minder koeien willen houden, dan gaan er bij de bank allerlei alarmbellen rinkelen", zegt hij. Hij wijst dat de Rabobank ondertussen nog steeds miljoenen euro's winst maakt. "Dit is geen kleine jongen."