Clicky


Vliegtuig met gestrande Nederlanders uit Tel Aviv vertrokken

Vliegtuig met gestrande Nederlanders uit Tel Aviv vertrokken
11-10-2023 19:34 | Incidenten | auteur ANP

DEN HAAG - Het transportvliegtuig van Defensie is met gestrande Nederlandse reizigers uit Tel Aviv vertrokken. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten. Aan boord van de Airbus A330 zijn ongeveer tweehonderd Nederlanders, onder wie vakantiegangers en scholieren.

Het vliegtuig landt in de loop van de avond op vliegbasis Eindhoven. Aanvankelijk zou daar demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken bij aanwezig zijn, maar later meldde haar ministerie dat ze toch niet aanwezig kan zijn.

Buitenlandse Zaken heeft met het defensietoestel medewerkers van het Snel Consulair Ondersteuningsteam naar Israël gestuurd. Zij gaan op de ambassade in Tel Aviv en de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever helpen met de repatriëring.

Vlucht KLM

Donderdag gaat een vliegtuig van KLM naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen. Dat kan ongeveer driehonderd mensen meenemen. Met de tweehonderd terugkeerders van woensdag zou dan aan de vraag van reizigers die willen terugkeren zijn voldaan, zei Bruins Slot eerder op de dag.

Maar er kunnen zich nog altijd meer mensen melden die willen terugkeren. Hoeveel Nederlanders in Israël en de Palestijnse gebieden zich bij Buitenlandse Zaken hebben gemeld is nog onduidelijk. Registratie is niet verplicht.

Meer vluchten

Het demissionaire kabinet sluit niet uit dat er meer vluchten komen. "De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie sluiten niet uit dat er een dezer dagen nogmaals een militair toestel naar Israël vliegt om gestrande reizigers op te halen", meldt Defensie.

Bruins Slot zei ook dat er aan scenario's wordt gewerkt voor het geval het luchtruim van Israël wordt afgesloten en nog gestrande reizigers moeten worden opgehaald.