Clicky


Israël bestookt luchthavens Syrië naar verluidt om Iraans toestel

Israël bestookt luchthavens Syrië naar verluidt om Iraans toestel
12-10-2023 14:56 | Buitenland | auteur ANP/AFP

DAMASCUS - Israël heeft volgens de Syrische staatstelevisie aanvallen uitgevoerd op de luchthavens van Damascus en van Aleppo. De luchthavens zijn door schade aan de start- en landingsbanen voorlopig onbruikbaar.

Volgens verscheidene mediaberichten in het Midden-Oosten zou Israël met de beschieting hebben willen voorkomen dat er een lading belangrijke wapens vanuit Iran in Syrië arriveerde. Sommige media speculeren dat het vliegtuig van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, onderweg was naar Damascus, maar als gevolg van de aanvallen rechtsomkeert heeft gemaakt en naar Bagdad is gevlogen.

Israël bestookt Syrië al jaren. Het Syrische regime is bondgenoot van Iran en van de Zuid-Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Iran steunt de Palestijnse beweging Hamas.

Tijdens de Syrische burgeroorlog die in 2011 losbarstte, is Iran in toenemende mate actief geworden in Syrië. Het leidt vaak tot Israëlische bombardementen van plaatsen die Israël als centra van de Iraanse activiteiten ziet.