Clicky


Duitse Joden vrezen vrijdag geweld na oproep Hamas

Duitse Joden vrezen vrijdag geweld na oproep Hamas
12-10-2023 16:01 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Duitse Centrale Raad van de Joden vreest vrijdag geweld na een oproep van de islamitische Hamasbeweging, die vanuit de Palestijnse Gazastrook Israël heeft aangevallen. Hamas wil dat moslims wereldwijd gaan actievoeren en hun steun betuigen.

De veiligheidsmaatregelen zijn verhoogd na de oproepen tot geweld tegen Joodse instellingen. De bedreigingen circuleren al sinds woensdag op sociale netwerken. Er zouden geen concrete aanwijzingen zijn, maar er wordt onder meer rekening gehouden met spontane acties van individuen. "We zijn voortdurend in gesprek met de veiligheidsautoriteiten, die de veiligheidssituatie van Joden in Duitsland zeer serieus nemen", aldus de raad.

De Berlijnse politie heeft besloten een bijeenkomst uit "solidariteit met de burgerbevolking in de Gazastrook" te verbieden die voor donderdag was gepland. De autoriteiten verwachtten, gezien de ervaringen uit het verleden, ophitsende en antisemitische uitspraken en een verheerlijking van geweld bij de aangekondigde manifestatie. Ook vergelijkbare betogingen zijn tot 18 oktober niet toegestaan.