Clicky


Schreinemacher: meer hulp aan Palestijnen zit er dit jaar niet in

Schreinemacher: meer hulp aan Palestijnen zit er dit jaar niet in
12-10-2023 18:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MARRAKECH - [update 20:25 uur] De Palestijnen kunnen voorlopig niet op extra humanitaire hulp van Nederland rekenen. Eerder deze week kondigde demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan dat alle bestaande hulp wordt voortgezet. Maar daar nog een bedrag bovenop doneren zit er volgens haar dit jaar niet in.

Een groot deel van mijn begroting gaat al naar asielopvang in Nederland, zegt ze in de marge van de jaarvergadering van de Wereldbank in Marrakech. "Ik heb vorige maand nog 5 miljoen euro kunnen vrijmaken voor humanitaire hulp aan Marokko. Verder is alles aan het begin van het jaar al verdeeld."

De UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, riep de internationale gemeenschap deze week op om 104 miljoen dollar te doneren voor dringende hulp aan de Gazastrook. Gaza wordt gebombardeerd door Israël na de aanval van Hamas. Israël heeft ook een volledige blokkade van Gaza afgekondigd. Israël wil dat pas opheffen als Hamas Israëlische gijzelaars vrijlaat.

51 miljoen euro

Met de hulp aan de Palestijnen is dit jaar niettemin al 51 miljoen euro gemoeid. Het geld gaat naar projecten van onder meer VN en hulporganisaties. Schreinemacher geeft aan dat het verlenen van hulp voor veel organisaties nu ook lastig is. "Organisaties moeten het wel kunnen wegzetten. Spullen moeten daar wel terecht kunnen komen bij de mensen die het nodig hebben."

Begin 2024 is het volgens de minister wel weer interessant om te kijken of er meer hulp geboden kan worden aan de Palestijnen. Ze benadrukt dat Nederlands veroordeling van de "terroristische aanval" van Hamas op Israël de humanitaire hulp in het gebied niet in de weg staat.

Reisbeperkingen

Volgens de Wereldbank heeft de economie van de Palestijnse gebieden al jaren te lijden onder reisbeperkingen. In de Westelijke Jordaanoever beperken die de ontwikkeling, maar in Gaza gaat het om "omstandigheden die lijken op een vrijwel afgesloten economie".

De afgelopen jaren groeide de lokale economie wel. Palestijnen die over de grens in Israël werken droegen erg bij aan die groei. De Wereldbank waarschuwt dat de escalatie van geweld daarom een extra risico vormt, omdat deze groep Palestijnen met extra beperkingen te maken kan krijgen bij het inreizen van Israëlisch gebied.

De Nederlandse handel met Palestijnse gebieden is klein, met een export van 40 miljoen euro en 1 miljoen euro aan import in 2022. Dat is veel minder dan de 4,7 miljard euro aan export naar Israël, waar Nederland ook nog eens voor 2,8 miljard euro uit importeerde.