Clicky


Drie van de vijf wijkagenten uit Horst mogen niet ontslagen worden

Drie van de vijf wijkagenten uit Horst mogen niet ontslagen worden
13-10-2023 14:30 | Binnenland | auteur Redactie

ROERMOND - Vijf wijkagenten van het basisteam Horst/Peel & Maas van de eenheid Limburg kregen in oktober 2020 strafontslag wegens plichtsverzuim. De rechtbank oordeelt vrijdag dat de korpschef van de politie dat in drie van de vijf zaken niet mocht doen.

De vijf agenten werden onder meer ontslagen omdat zij grensoverschrijdende WhatsApp-berichten en foto’s naar elkaar in een WhatsApp-groep hadden gestuurd. De rechtbank is van oordeel dat de gestuurde WhatsApp-berichten en het commentaar bij de gedeelde foto’s onder het recht op vrijheid van meningsuiting vallen.

Daarom had de Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (Agfa) om advies moeten worden gevraagd. Dit had de korpschef moeten doen vóór het nemen van het besluit tot strafontslag. Dat is in deze zaken niet gebeurd. Dit betekent dat het strafontslag niet gebaseerd kan worden op het versturen van die grensoverschrijdende WhatsApp-berichten aan collega’s.

Bij drie van de vijf agenten blijven te weinig of te lichte gedragingen over voor de disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag. Dit komt mede door het gebrek aan leiding en begeleiding bij het zogenaamde contextgedreven werken, een manier van werken die bij het team Horst was ingevoerd en waarbij de burger centraal werd gesteld.

Dit gebrek aan leiding en begeleiding heeft de rechtbank meegewogen in het voordeel van deze drie agenten. In deze drie zaken moet de korpschef dus een nieuwe beslissing nemen. Het is aan de korpschef om te kiezen wat te doen: óf het strafontslag intrekken en daarover eerst advies van de Agfa vragen óf een lichtere straf opleggen.

Bij de andere twee agenten vindt de rechtbank het strafontslag gerechtvaardigd, ook zonder het advies van de Agfa. Dit komt omdat deze twee agenten ook verweten wordt een vals proces-verbaal te hebben opgemaakt. Een van de twee heeft bovendien een valse Meld Misdaad Anoniem (MMA)-melding gedaan. De rechtbank acht dit onacceptabel.

Het openbaar ministerie en de rechterlijke macht moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van opgemaakte processen-verbaal. Valse processen-verbaal leiden tot ondermijning van onze rechtstaat en zijn funest voor het vertrouwen van de burger in deze rechtstaat. Dit geldt ook voor valse MMA-meldingen. Dit levert naar het oordeel van de rechtbank ernstig plichtsverzuim op. Dit betekent dat de strafontslagen van deze twee agenten in stand blijven.