Clicky


Erdogan noemt Israëlisch ultimatum voor burgers Gaza onacceptabel

Erdogan noemt Israëlisch ultimatum voor burgers Gaza onacceptabel
13-10-2023 16:33 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt het ultimatum dat Israël aan de burgers van Gaza heeft gesteld onaanvaardbaar en ziet het als schending van het internationale recht. "Om de bevolking van Gaza te dwingen binnen 24 uur te verhuizen is onacceptabel."

Israël bereidt na dagen van bombardementen een grondoffensief in de Gazastrook voor en heeft daarom gezegd dat meer dan een miljoen Palestijnen in Gaza zich zouden moeten verplaatsen. Erdogan vroeg Israël om de oproep tot evacuatie "onmiddellijk" terug te trekken.

Israël wil de strijders van Hamas opsporen die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige aanvallen op Israël van afgelopen week en ziet de acties daarom als zelfverdediging. Erdogan is het daar niet mee eens en beklemtoont dat de mensen in Gaza onderdrukt worden, niet de Israëliërs. Hij noemde de Israëlische bombardementen op Gaza eerder al een "afslachting".

Turkije doet zijn best om via onderhandelingen de mensen die Hamas heeft gegijzeld vrij te krijgen. Daarnaast zegt Erdogan dat Turkije doorgaat met het leveren van humanitaire hulp aan de Gazastrook. Vrijdagmiddag is daarvoor een vliegtuig gearriveerd in Egypte. Erdogan vraagt Israël om toe te staan dat die hulp door de Rafah-grensovergang vanuit Egypte de Gazastrook binnen kan gaan. De afgelopen dagen is die grensovergang meerdere keren beschoten door Israël.