Clicky


Geen negen, maar tien Nederlanders zitten vast in Gaza

Geen negen, maar tien Nederlanders zitten vast in Gaza
13-10-2023 19:19 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 00:30 uur] Er zitten zeker tien Nederlanders vast in de Gazastrook. Dat heeft minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken gezegd in het tv-programma Op1. Eerder vrijdag maakte het ministerie bekend dat er zeker negen Nederlanders in Gaza vastzitten.

De minister sluit niet uit dat er meer Nederlanders in Gaza zijn.

De tot nu toe negen bekende Nederlanders maken deel uit van twee gezinnen met wie de Nederlandse Vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden contact heeft. Het ministerie doet er alles aan om hen te helpen Gaza te verlaten, maar dat is momenteel onmogelijk. De grenzen zijn gesloten.

"Het ziet er niet goed uit", zegt de demissionair minister.

Israël bereidt een grondoffensief in Gaza voor om de strijders van Hamas op te sporen en om de door Hamas gegijzelde mensen te bevrijden. Israël heeft ruim een miljoen mensen opgeroepen om weg te gaan uit het noorden van Gaza. Onder andere de Verenigde Naties vrezen daardoor voor een "humanitaire catastrofe". Israël vindt dat het burgers uit Gaza beschermt door hen te waarschuwen en te vragen te vertrekken.

Bruins Slot maakt zich, met vele andere landen, grote zorgen over een eventuele regionale escalatie. De kans daarop is groot, zei de bewindsvrouw. In de contacten die de bewindsvrouw de afgelopen dagen heeft gehad met collega's uit landen als Jordanië, Oman, Bahrein, Koeweit, Egypte en Israël blijkt dat hun grootste zorg is dat het aan de grens met Libanon écht tot een conflict komt en de "regio instabiel wordt".

"Dan komt er een conflict dat echt heel groot is en een grote vluchtelingenstroom met zich meebrengt", zei de minister. Volgens haar zijn de genoemde landen zich van het belang bewust dat er geen verdere escalatie komt.