Clicky


Witte Huis: Noord-Korea heeft Rusland wapens geleverd

Witte Huis: Noord-Korea heeft Rusland wapens geleverd
13-10-2023 19:25 | Buitenland | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - Noord-Korea heeft Rusland wapens geleverd om te gebruiken in de oorlog in Oekraïne, meldt het Amerikaanse Witte Huis. De Verenigde Staten verwachtten al langer dat Noord-Korea dat zou doen en vorige maand heeft overleg plaatsgevonden tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens Washington zijn er nu meer dan duizend containers met wapens geleverd. Witte Huis-woordvoerder John Kirby zegt de leveringen van Noord-Korea te veroordelen en dat de VS in de gaten zullen blijven houden of er meer wapens naar Rusland gestuurd worden.

Vorige week was volgens het onderzoekscentrum Beyond Parallel al op satellietbeelden te zien dat er een "ongekend aantal" goederenwagons op het punt stonden om de grens tussen Noord-Korea en Rusland over te steken. Een anonieme bron binnen de Amerikaanse overheid zei ook al tegen nieuwszender CBS dat de leveringen begonnen waren.

Rusland kan de wapens goed gebruiken in de oorlog met Oekraïne. De oorlog lijkt uit te draaien op een slijtageslag en Oekraïne krijgt veel wapens van westerse bondgenoten.