Clicky


Europese Commissie verdrievoudigt humanitaire hulp voor Gaza

Europese Commissie verdrievoudigt humanitaire hulp voor Gaza
14-10-2023 19:41 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie gaat het huidige budget voor humanitaire hulp aan Gaza onmiddellijk met 50 miljoen euro verhogen. Het totale bedrag komt daarmee op meer dan 75 miljoen euro.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak zaterdag met António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Na het gesprek kondigde Von der Leyen aan dat het bedrag voor hulp aan de burgers in Gaza wordt verhoogd. "We zullen nauw blijven samenwerken met de VN om ervoor te zorgen dat deze hulp de hulpbehoevenden in de Gazastrook bereikt", aldus Von der Leyen.

De voorzitter herhaalde dat de commissie Israël steunt om zich tegen "de terroristen van Hamas" te verdedigen, in overeenstemming met het internationaal recht. "We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat onschuldige burgers in Gaza in dit verband steun krijgen."

Basisbehoeften

Het extra geld van de EU moet er volgens de Europese Commissie voor zorgen dat burgers in Gaza kunnen worden voorzien in hun basisbehoeften. EU-Commissaris voor crisisbeheer Janez Lenarcic benadrukte dat het essentieel is dat noodhulp veilig en onbeperkt kan worden geboden. Israël blokkeert de toegang van hulpmiddelen in de Gazastrook in reactie op de terreuraanval van Hamas vorig weekend. Hulporganisaties hebben noodhulp klaarstaan in Egypte en wachten op een overeenkomst om die te mogen leveren in Gaza.

De Europese Commissie zei maandag aanvankelijk financiële hulp aan de Palestijnen voorlopig stop te zetten, na de aanval van Hamas. Noodhulp zou buiten deze maatregel vallen. Later moest de EC toch terugkrabbelen. De commissie had niet de nodige instemming van de EU-lidstaten gevraagd en er waren veel vragen over het stoppen van hulp en de burgers die daardoor geraakt zouden worden.