Clicky


Dode en gewonden door aanval op Israëlisch grensdorp bij Libanon

Dode en gewonden door aanval op Israëlisch grensdorp bij Libanon
15-10-2023 10:26 | Buitenland | auteur ANP

SHTULA - [update 16:54 uur] Zeker een persoon is om het leven gekomen door een raketaanval op de Israëlische plaats Shtula, bij de grens met buurland Libanon. Ook raakten volgens hulpverleners zeker drie personen gewond, bericht The Times of Israël.

Het Israëlische leger zegt dat een antitank-raket is afgevuurd vanuit Libanon. Israël zou hebben gereageerd door een artilleriebeschieting uit te voeren. Er zou vanuit het buurland ook nog een andere raket zijn afgevuurd op een militaire positie van Israël.

Hezbollah bevestigt dat het vanuit Libanon een raket heeft afgevuurd op Israëlische troepen bij Shtula. De militante organisatie heeft nauwe banden met Iran en Hamas en beschikt over grote raketarsenalen. Hezbollah spreekt van een vergeldingsactie vanwege de dood van de Libanese journalist Issam Abdallah en andere burgers door Israëlisch geweld afgelopen week. De militanten en de Libanese regering houden Israël verantwoordelijk voor beschietingen in het zuiden van Libanon vrijdag, waarbij een groep journalisten werd geraakt. Abdallah kwam daarbij om het leven en anderen raakten gewond.

Negen raketten

Ook later op de dag werd er over en weer geschoten bij de grens van Israël en Libanon. Het Israëlische leger meldde halverwege de middag dat voor de vijfde keer deze dag een militaire positie met vermoedelijk een antitank-raket is bestookt. Niet veel later liet de Israëlische luchtmacht weten dat er negen raketten tegelijk vanuit Libanon zijn afgevuurd, waarvan de luchtmacht er vijf heeft onderschept.

De Israëlische nationale veiligheidsadviseur heeft Hezbollah eerder al opgeroepen zich buiten het conflict met Hamas te houden. Als de groep zich wel mengt in de strijd, zou dat volgens topfunctionaris Tzachi Hanegbi tot de "vernietiging van Libanon" kunnen leiden.