Clicky


Artsen in Gaza: situatie verschrikkelijk, lijken in ijscowagens

Artsen in Gaza: situatie verschrikkelijk, lijken in ijscowagens
15-10-2023 19:48 | Buitenland | auteur ANP

GAZA-STAD - De gezondheidssituatie in het noorden van Gaza is ernstig, zegt topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij noemt de Israëlische evacuatiebevelen voor ziekenhuizen "een doodvonnis" voor de zieken en gewonden. Ook zorgen aanvallen op gezondheidscentra in Gaza voor nog eens extra doden en gewonden.

De WHO-baas wil dat de evacuatiebevelen voor ziekenhuizen worden ingetrokken en dat burgers, gezondheidscentra en hulpmedewerkers beschermd worden. Volgens hem blijven zorgmedewerkers aan de zijde van hun patiënten staan.

De WHO heeft ook een audiobericht gepubliceerd van arts Yousef Abu-Al Rish die in Gaza werkt en tevens onderminister van Volksgezondheid is. Hij zegt dat niemand zich kan voorstellen hoe de situatie in Gaza is. "Het is echt verschrikkelijk." Hij zegt dat alle ziekenhuizen vol liggen met gewonden. Er zijn zelfs geen extra bedden om mensen mee te vervoeren, stelt hij. "En als we ze al willen verplaatsen, en er zijn extra bedden in de andere ziekenhuizen - wat niet zo is - zullen ze overlijden omdat ze te instabiel zijn om te vervoeren."

IJscowagens

Arts Yasser Ali, die in de zuidelijke plaats Deir al-Balah in Gaza aan het werk is, zegt tegen persbureau Reuters dat ijscowagens gebruikt worden om de lijken in op te slaan. "In het mortuarium van het ziekenhuis kunnen slechts tien lichamen", legt hij uit. Maar ook de inzet van de ijscowagens is niet genoeg. Volgens hem liggen ook nog tientallen lijken in tenten.

"De Gazastrook verkeert in een crisis en als de oorlog op deze manier aanhoudt, zullen we de doden niet kunnen begraven. De begraafplaatsen zijn al vol en we hebben nieuwe nodig om de doden te begraven", aldus Ali.