Clicky


VN-topman: Midden-Oosten staat op rand van afgrond

VN-topman: Midden-Oosten staat op rand van afgrond
15-10-2023 23:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

NEW YORK - Volgens de topman van de Verenigde Naties, António Guterres, staat het Midden-Oosten "op de rand van de afgrond" nu Palestijnen in de Gazastrook zonder drinkwater en medicijnen zitten, en tegelijkertijd meer dan 150 Israëlische gijzelaars in het gebied worden vastgehouden.

Hij roept op om die twee zaken "niet als ruilmiddel" te gebruiken. "Elk van de doelen moet op zichzelf staan, en we moeten ze uitvoeren omdat het het juiste is om te doen." Hij roept Hamas op om "onmiddellijk en zonder voorwaarden" alle gijzelaars vrij te laten.

Israël moet het volgens Guterres mogelijk maken om hulpgoederen en elektriciteit naar Gaza te brengen. "Water, elektriciteit en essentiële goederen raken op", zegt de topman, terwijl volgens hem aan de Egyptische grens hulpgoederen klaarstaan "die in slechts enkele uren" naar Gaza kunnen worden vervoerd.

Ook verschillende hulporganisaties hebben al gewaarschuwd voor catastrofale gevolgen voor de inwoners van Gaza, waar een miljoen mensen hun woningen zouden zijn ontvlucht. Israël bevestigde eerder op zondag dat er nog 155 mensen door Hamas worden vastgehouden als gijzelaar.