Clicky


Poetin roept op tot wapenstilstand in oorlog Israël-Hamas

Poetin roept op tot wapenstilstand in oorlog Israël-Hamas
16-10-2023 20:47 | Buitenland | auteur ANP/DPA

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft in telefoongesprekken met verschillende leiders opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook moet er rekening worden gehouden met de belangen van de Palestijnen, stelde Poetin.

Poetin sprak de Iraanse president Ebrahim Raisi, de Syrische president Bashar al-Assad, de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Poetin wierp zich in de gesprekken ook op als mogelijke bemiddelaar tussen de strijdende partijen.

Ook stelde Poetin dat geweld tegen burgers moet stoppen. Rusland is sinds zijn invasie op 24 februari 2022 zelf verwikkeld in een oorlog in Oekraïne. Volgens de mensenrechtentak van de Verenigde Naties zijn daarbij al meer dan 9700 Oekraïense burgers gedood.

Op 7 oktober opende de militante Palestijnse beweging Hamas een offensief tegen Israël. Israël reageert met aanhoudende bombardementen van de Gazastrook. Aan de Israëlische zijde zijn zeker 1400 doden gevallen, zowel burgers als militairen. In de Gazastrook vielen meer dan 2800 burgerdoden.