Clicky


Zweden gedood bij radicaalislamitische aanslag in Brussel

Zweden gedood bij radicaalislamitische aanslag in Brussel
16-10-2023 23:28 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BRUSSEL - Na een radicaalislamitische aanslag op een groepje Zweden in het centrum van Brussel is het dreigingsniveau voor terreur in de Belgische hoofdstad opgeschaald naar het hoogste niveau, 4, melden Belgische media. De Belgische premier Alexander De Croo spreekt op X over een "laffe moordaanslag" en vraagt de inwoners van Brussel waakzaam te zijn. Twee Zweden werden doodgeschoten.

Ondertussen zegt de Franse president Emmanuel Macron dat Brussel opnieuw is getroffen door een islamitische terreuraanval. Het is voor het eerst sinds de aanslagen door radicale moslims in 2016 op het nationale vliegveld Brussels Airport in Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek dat het dreigingsniveau naar 4 gaat. Dat betekent dat het gevaar "ernstig en zeer nabij" is.

De dader van de schietpartij kon ontkomen. De Zweden zouden voetbalsupporters zijn geweest.

Filmpje

Op sociale media gaat een filmpje rond waarin een man, mogelijk de schutter, in het Arabisch zegt de dood van moslims te wreken en drie Zweden te hebben neergeschoten. Hij beweert lid te zijn van Islamitische Staat. Het zou gaan om een geradicaliseerde moslim uit het Brusselse Schaarbeek.

Volgens een politiebron zou de dader doelbewust op zoek zijn gegaan naar personen uit Zweden. In Zweden werden de afgelopen maanden korans verbrand. Dat leidde tot hevige protesten in moslimlanden. Terreurbeweging al-Qaeda riep ook op tot aanslagen tegen het land.