Clicky


Verdachte schietpartij Brussel was bekend bij politie

Verdachte schietpartij Brussel was bekend bij politie
17-10-2023 08:57 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De verdachte van de schietpartij in Brussel was bekend bij de politie, maar stond niet op de zogeheten OCAD-lijst. Op die lijst staan potentieel gevaarlijke personen die door de veiligheidsdiensten worden gevolgd. Justitieminister Vincent Van Quickenborne heeft dat dinsdag gezegd tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van het Nationaal Crisiscentrum.

Abdesalem L. (45) uit Tunesië doodde maandag twee mensen en verwondde een derde persoon. België ontving in juli 2016 van een buitenlandse politiedienst onbevestigde informatie dat hij geradicaliseerd was en naar een conflictzone wilde gaan voor de jihad. "Die informatie is toen onderzocht en er kon verder niets mee gedaan worden", aldus de minister, die toevoegt dat België kreeg destijds tientallen van dat soort meldingen per dag kreeg.

Omdat er geen concrete aanwijzingen van radicalisering waren, werd de man niet op de OCAD-lijst gezet. Het is volgens Van Quickenborne niet duidelijk of L. toen al in België was of dat de melding naar meerdere landen was gestuurd. De verdachte vroeg pas in november 2019 asiel aan voor België en dit verzoek werd in oktober 2020 afgewezen.

Daarna verdween L. van de radar. Hij werd in juni 2022 een keer gezien bij een moskee in Brussel en dit jaar zou hij een bewoner van een asielcentrum hebben bedreigd via sociale media. Die bewoner deed aangifte en zei dat de verdachte in Tunesië was veroordeeld voor terrorisme, wat niet blijkt te kloppen. De politie zou dinsdag over deze zaak praten. Volgens de minister was dit overleg preventief, want er was geen sprake van concrete of acute dreiging en ook niet van terrorisme.