Clicky


Vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen bij grensovergang Rafah

Vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen bij grensovergang Rafah
17-10-2023 09:17 | Buitenland | auteur ANP/RTR

CAÏRO - Trucks met hulpgoederen arriveerden dinsdag bij grensovergang Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook. Dat zeggen een getuige en bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten tegen persbureau Reuters.

De getuige zegt dat zo'n 160 trucks in de vroege ochtend vertrokken uit El Arish in Egypte. Daar bevindt zich al langer een grote hoeveelheid hulpgoederen. Die kon niet naar Gaza omdat nog een akkoord moest worden bereikt over het doorlaten van hulpgoederen.

Er waren internationale zorgen dat Hamas zou proberen om hulpgoederen te vernietigen of in beslag te nemen. Ook bestond de vrees dat humanitaire hulp een dekmantel zou worden voor wapenleveringen.

Een Egyptische bron zegt tegen Reuters dat er inmiddels afspraken zijn gemaakt. Hulp mag onder toezicht worden afgeleverd op specifieke locaties in Gaza. Buitenlanders moeten dan ook de mogelijkheid krijgen het gebied te verlaten.

Een ingewijde zei ook dat Egypte inmiddels wegen heeft gerepareerd bij de grensovergang. Die zouden schade hebben opgelopen door Israëlische aanvallen. De Gazastrook grenst alleen aan Egypte en Israël. De ruim twee miljoen inwoners kunnen het gebied niet verlaten.