Clicky


Speurder Brand krijgt uit Medemblik gestolen schilderijen bezorgd

Speurder Brand krijgt uit Medemblik gestolen schilderijen bezorgd
17-10-2023 10:04 | Binnenland | auteur ANP

MEDEMBLIK - Speurder naar verdwenen kunst Arthur Brand heeft vrijdag zes schilderijen thuisbezorgd gekregen die eerder uit het voormalige stadhuis van Medemblik waren geroofd. Hij bevestigt een bericht daarover in De Telegraaf. De werken, belangrijk erfgoed voor Medemblik en in het bezit van die gemeente, zijn inmiddels overgedragen aan de politie, die verder onderzoek doet.

Een barometer en een kroonluchter ontbreken nog. Er is volgens Brand ook nog een stoel teruggekomen, maar die had Medemblik volgens hem nog niet gemist. Hij denkt dat de dieven de spullen bij hem hebben laten afleveren, omdat ze doorkregen dat ze niet gemakkelijk te verkopen zouden zijn.

Brand had zelf al in de pers gezegd dat ze "beter zes fietsen hadden kunnen stelen, want deze schilderijen raak je aan de straatstenen niet kwijt", vertelt hij. Door onder meer de media-aandacht weet iedereen immers dat het om gestolen goed gaat. Publiciteit over een recent gestolen Van Gogh maakte ook iedereen duidelijk dat op zo'n diefstal hoge straffen en torenhoge boetes staan, aldus Brand. "Dat heeft ze waarschijnlijk extra zenuwachtig gemaakt."

Brand heeft geen vragen gesteld aan de man die de kunstwerken per bestelbusje kwam brengen, om de terugkeer niet alsnog in gevaar te brengen. Het belangrijkste vindt hij dat de kunst gered is, de opsporing van de verantwoordelijken vindt hij vers twee.

Onder de kunstwerken bevindt zich het oudste schilderij van koning Radboud, al is dat niet uit de 7e eeuw waarin deze koning der Friezen leefde. Het is een kleine vier eeuwen terug pas vervaardigd. Verder zijn het schilderijen van prins Willem van Oranje, prins Maurits van Oranje, graaf Jan van Nassau, koningin Wilhelmina en van een Bijbelse geschiedenis.

Wethouder Jeroen Broeders (erfgoed) is dolblij met het bericht. "Soms weet je pas hoeveel iets voor je betekent als het er niet meer is. Dat gold dus zeker ook voor deze schilderijen. We zijn erg blij met de rol die Arthur Brand gespeeld heeft."

De schilderijen zijn volgens de gemeente "zoals het er nu naar uitziet, niet beschadigd tijdens hun ontvreemding". Het portret van Radboud wordt wel gerestaureerd, maar dat was toch al de bedoeling.

De werken zullen straks elders worden geëxposeerd, waar meer aandacht zal zijn voor de beveiliging. "Dit gaat ons niet nog een keer gebeuren", aldus Broeders. Verhuizing uit het oude stadhuis zat al in de planning voordat de schilderijen werden geroofd.