Clicky


Orbán tegen Poetin: wilde juist nauwere banden met Moskou

Orbán tegen Poetin: wilde juist nauwere banden met Moskou
17-10-2023 12:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BEIJING - Hongarije was nooit van plan zich tegen Rusland te verzetten en wilde juist nauwe banden smeden. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft dit tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd op een forum over de Nieuwe Zijderoute in Beijing dat beide leiders bijwonen. Het fragment waarin Orbán de uitspraak doet werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.

Volgens de woordvoerder van Orbán zou de Hongaar ook tegen Poetin hebben gezegd dat het cruciaal is dat Europa de Russische sancties opheft en een einde maakt aan de gevechten in Oekraïne.

Daarnaast hadden de twee het over energiebevoorrading. Met de ontmoeting en de uitspraken distantieert Orbán zich verder van andere Europese leiders, die na de invasie van Rusland in Oekraïne vorig jaar de banden verbraken met Moskou en pleitten voor forse sancties.

Behalve Poetin en Orbán zijn onder meer ook de leiders van Vietnam, Thailand, Mongolië en Laos in de Chinese hoofdstad. Voor Poetin is het na zijn trip naar Kirgizië eerder deze maand nog maar de tweede buitenlandse reis sinds het Internationaal Strafhof (ICC) een aanhoudingsverzoek tegen hem uitvaardigde.