Clicky


Hoogste Iraanse leider beschuldigt Israël van genocide

Hoogste Iraanse leider beschuldigt Israël van genocide
17-10-2023 13:31 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

TEHERAN - Geestelijk leider Ali Khamenei van Iran beschuldigt Israël van "genocide" op Palestijnen in de Gazastrook. De grootayatollah eist dat bombardementen in dat dichtbevolkte gebied direct worden gestaakt.

Khamenei zei in Teheran dat "niemand de moslims en verzetskrachten kan tegenhouden" als "de misdaden van het zionistische regime doorgaan". Toehoorders in de zaal scandeerden "dood aan Israël".

Iran heeft herhaaldelijk dreigende taal geuit. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian sprak na overleg met Hezbollah over een mogelijke "preëmptieve aanval". Hij zei dat de "verzetsleiders" niet zullen toestaan dat "Israël naar eigen inzicht handelt in Gaza".

Schokgolf

Een hoge commandant van de Revolutionaire Garde, de stoottroepen van het Iraanse regime, kwam dinsdag ook met een waarschuwing. Ali Fadavi stelde Israël volgens staatsmedia een "schokgolf" in het vooruitzicht als de "gruweldaden" in Gaza niet stoppen.

Internationaal bestaat de vrees dat andere landen zich in toenemende mate gaan mengen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Die groep voerde op 7 oktober een bloedige verrassingsaanval uit op Israël, dat reageerde met luchtaanvallen op de Gazastrook.

Iran beschikt in de regio over machtige bondgenoten, zoals de sjiitische Hezbollahbeweging in Libanon. Die heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk Israël onder vuur genomen. De Iraanse autoriteiten geven ook steun aan Hamas, maar zeggen niet betrokken te zijn geweest bij de aanval op Israël.