Clicky


Verkeerspolitie waarschuwt voor verboden bullbar

Verkeerspolitie waarschuwt voor verboden bullbar
17-10-2023 13:45 | Overtredingen | auteur Redactie

LEEUWARDEN - [update woe 09:08 uur] Politie Team Verkeer van Noord-Nederland waarschuwt op sociale media voor het gebruik van de bullbar voorop een vrachtwagen. Een bullbar voorop je vrachtwagen is al sinds 2016 verboden. Het gebruik van een bullbar is daarom in Nederland ook niet toegestaan, aldus de politie.

De politie legt uit dat de voorkant van een vrachtwagen is afgerond en een kreukelzone heeft. "En dit is niet voor niets", aldus de politie.

Wanneer je een bullbar voorop je vrachtwagen monteert hef je deze functionaliteit op. "Een vrachtwagen mag aan de voorzijde niet zijn voorzien van voorzieningen, die in geval van een aanrijding de kans op lichamelijk letsel voor andere weggebruikers aanzienlijk kan vergroten." (zie hiervoor artikel 5.3.48 lid 3 van de Regeling Voertuigen, waarin staat dat de bullbar (voorziening) niet is toegestaan)

Bij het aanbrengen van een bullbar wordt ook de lengte van het voertuig aangepast. Wat de politie dan regelmatig tegenkomt, is dat de maximale voertuiglengte wordt overschreden.

De politie controleert hierop én verbaliseert hiervoor. De bekeuring voor het gebruik van een bullbar bedraagt 280 euro.

Maar hoe zit het dan met de vrachtwagens uit landen waar een bullbar wel toegestaan is en die in Nederland rijden zoals bijvoorbeeld de Scandinavische landen? "Het is mij onbekend wat de regelgeving in de Scandinavische landen is. Vaak is de regelgeving in Nederland afgeleid van Europese wetgeving, al kan ieder land zijn eigen regels aanscherpen", aldus een agent van Team verkeer Noord-Nederland.

"Ook chauffeurs uit andere landen dienen zich te houden aan de regelgeving die in Nederland geldt. Zij zullen ook verbaliseert worden. Iedereen wordt gelijk behandeld. Zelfs als het dus in eigen land wel zou mogen. Bij de grens kan men zo’n voorziening verwijderen/demonteren", licht hij toe.

Advies van de politie: "Mocht je een bullbar op je vrachtwagen hebben gemonteerd, verwijder deze dan voordat je de weg op gaat. Je doet de medeweggebruiker er een groot plezier mee!"