Clicky


Demonstraties in Den Haag en Rotterdam na raketinslag op ziekenhuis in de Gazastrook

Demonstraties in Den Haag en Rotterdam na raketinslag op ziekenhuis in de Gazastrook
18-10-2023 00:07 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM/DEN HAAG - [update 00:50 uur] In Rotterdam en Den Haag zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren na een ontploffing bij een ziekenhuis in de Gazastrook waarbij honderden mensen om het leven kwamen. In de havenstad hebben ongeveer vijftig tot honderd mensen zich met Palestijnse vlaggen verzameld bij het centraal station.

In de hofstad zijn enkele honderden mensen bij de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan bijeengekomen. Een woordvoerster van de politie zegt dat de politie erbij aanwezig is en dat de demonstratie is toegestaan. De actievoerders hebben Palestijnse vlaggen bij zich en roepen leuzen als 'Israël moordenaar', 'Free Palestina' en 'Intifada'. Volgens een verslaggever van het ANP ter plaatse komen steeds meer mensen naar de ambassade.

De politie vraagt rond 00.30 uur aan mensen om te vertrekken. Enkelen geven daar gehoor aan. Op dit moment zijn er nog een paar honderd mensen die demonstreren. Er wordt onder meer een Amerikaanse vlag in brand gestoken.

Het Centraal Joods Overleg laat op X, voorheen Twitter, weten het "onacceptabel" te vinden "dat zich een bedreigende situatie voor kan doen in Den Haag, de stad van vrede en recht. Het 'babykiller' kan alleen slaan op Hamas. Er klinkt 'kankerjoden' over de Haagse straten. CJO: waar blijft het ingrijpen van de gemeente Den Haag?!"

Hamas en Israël beschuldigen elkaar van het veroorzaken van de dodelijke explosie.