Clicky


Chauffeur zet Roemeense (diesel)dieven klem nadat politie weigert te komen

Chauffeur zet Roemeense (diesel)dieven klem nadat politie weigert te komen [+foto's]
18-10-2023 15:05 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

WAALWIJK/WEERT - [update do 09:52 uur] Een vrachtwagenchauffeur van het Belgische BEHOTRANS keek dinsdagochtend 17 oktober vreemd op toen hij bij zijn geparkeerde vrachtwagen aankwam op de Prof. Eykmanweg in Waalwijk. Er bleek te zijn ingebroken in de cabine. Diverse (persoonlijke) goederen bleken te zijn weggenomen. Ook bleek 1000 liter diesel te zijn gestolen.

Uit prima onderzoek door hemzelf en agenten van basisteam Langstraat werden de verdachten opgespoord in Weert. Twee mannen met de Roemeense nationaliteit werden aangehouden. Ook werden de weggenomen persoonlijke spullen bij hen aangetroffen. Zij werden overgebracht naar het cellencomplex in Roermond. Hoe de benadeelde en de agenten hen op het spoor kwamen, wordt vanwege het verdere onderzoek niet bekendgemaakt. "Maar het geeft veel voldoening!", aldus de agenten.

Dat is wat de politie woensdag trots op Facebook deelt. Echter de ervaring van de eigenaar van BEHOTRANS is heel anders. Volgens hem wilde de politie in eerste instantie niet eens ter plaatse komen toen de diefstal door zijn chauffeur werd ontdekt.

Volgens het transportbedrijf was het interieur in de cabine gesloopt en zijn er meerdere zaken ontvreemd zoals diesel, een speciale Scania tankdop, sproeierdop, koelkast, gordijnen, raamband, achterwand logo Scania, earpods, een zonnebril (op sterkte), een gereedschapskoffer, een Scania jas, een koffer met lampjes en een dashboardmat van Scania.

De chauffeur belt de politie Waalwijk maar die komen daar niet voor kreeg de chauffeur toen te horen. De chauffeur wordt geadviseerd om online aangifte te doen en dat het transportbedrijf de diefstal kon melden bij de verzekering.

Dat hebben de chauffeur en het transportbedrijf dan ook gedaan.

De vriendin van de betrokken chauffeur is bij bedrijven in de buurt van waar de vrachtwagen stond gaan vragen of ze camerabeelden hadden. "Die beelden hebben we gevonden. Hierop is te zien dat er een witte Scania naast de vrachtwagen gestaan heeft voor ongeveer twintig minuten", zegt de eigenaar woensda tegen Transport Online.

De vriendin belt hierop de politie Waalwijk en kreeg opnieuw het antwoord dat ze daar niet voor komen. "Het is maar een klein vergrijp zeggen ze dan!", aldus een verontwaardigde eigenaar. "En het kon best zo zijn dat die wagen daar toevallig net zijn rust aan het maken was. De beelden mocht dat bedrijf niet aan haar meegeven omdat ze ook een gedeelte van de openbare weg filmen."

De dieven waren echter zo dom om die Earpods mee te nemen en aangezien die van Apple zijn kunnen die gelokaliseerd worden. Hij gaf een locatie aan in Weert, maar de chauffeur had het vermoeden dat ze die uit het raam gegooid hadden om niet getraceerd te worden. Dat hadden ze dus niet gedaan.

Een andere chauffeur van BEHOTRANS zou in de buurt van Weert komen waar hij moest gaan laden en is op de exacte locatie gaan kijken. Daar stonden een rode en witte Scania geparkeerd.

"Omdat we wisten dat er een witte Scania naast onze vrachtwagen heeft gestaan is hij uitgestapt en gaan kijken (beide chauffeurs lagen te slapen). Daar ziet hij de speciale tankdop van onze chauffeur op die witte Scania zitten!!! 1+1=2, toch?? En omdat de locatie van de earpods exact daar was heeft onze chauffeur die twee vrachtwagens klemgezet met zijn trekker-oplegger. Daarop belt hij de chauffeur waarvan de spullen gestolen zijn zodat hij de politie van Waalwijk kon bellen."

"Wat denk je dat hun antwoord was? Juist, daar komen wij niet voor! De chauffeur die ze klemgezet heeft belt daarop 112, maar tot zijn grote verbazing kreeg hij daar ook te horen dat ze daar niet voor komen. Hij heeft verschillende nummers gebeld van de politie maar kreeg nergens gehoor. Oftewel rij maar gewoon weg en de verzekering regelt de rest wel", aldus de eignaar van BEHOTRANS.

"Wij konden het hier natuurlijk niet bij laten zitten. Ik heb daarop gebeld met de wegpoltie. Een hele vriendelijke mevrouw luisterde naar mijn verhaal en ik vertelde haar er ook bij dat ik bang was dat er iets zou kunnen gebeuren want een kat in het nauw maakt rare sprongen. Onze chauffeur was gelukkig wel zo slim om hulp te vragen van een andere man die daar met een lesauto stond. En ik was heel duidelijk naar de chauffeur toe dat zijn veiligheid voorrang had op alles. Dus als hij het niet vertrouwde dat hij dan maar weg moest rijden. Wij hadden de kentekens toch inmiddels en die heb ik dan ook doorgegeven aan de wegpolitie."

"Zij ging meteen iemand sturen en vroeg dat als het veilig was de chauffeur daar dan de boel kon blijven blokkeren. Uiteindelijk is de politie dan toch op komen dagen (de wegpolitie) en die hebben twee van de vier mannen kunnen arresteren. De andere twee waren ondertussen al gevlucht omdat ze nattigheid voelden. Ze waren ook al begonnen met al onze spullen uit de vrachtwagen te laden maar onze chauffeur heeft alles ondertussen gefilmd."

"We weten niet of de vrachtwagens ook in beslag zijn genomen doorde politie. Deze waren echt gebouwd voor het stelen van diesel."

"Er werd ons verteld dat als we het hier bij lieten we meteen onze spullen mochten meenemen, maar als we officieel aangifte wilden doen kregen we onze spullen voorlopig niet terug. Dat is niet zo erg want dat komt uiteindelijk wel, maar je laat die mannen toch niet gewoon lopen met een tik op de vingers van ‘foei niet meer doen he'? Hopelijk kunnen we wat van de schade op hen verhalen maar waarschijnlijk keren die terug naar Roemenie en zien we die nooit meer terug."

"Nu lazen we vanmorgen het mooie verhaal van politie Waalwijk op hun Facebook pagina. Mijn vingers jeuken om hierop te reageren met het antwoord: 'Ik dacht dat jullie daar niet voor komen, maar gelukkig de wegpolitie van Weert wel'. Ere wie ere toekomt toch?", besluit de transportondernemer.

De politie heeft woensdagavond haar bericht op Facebook aangepast en zegt: "De politie werd in eerste instantie gebeld, echter werd hier helaas door ons niet goed op geanticipeerd. De benadeelde kwam hierdoor uiteindelijk zelf in actie en kwam na verder onderzoek tot de ontdekking dat zijn spullen in een vrachtauto in Weert lagen. Daar werden uiteindelijk twee personen aangehouden. Wij begrijpen de teleurstelling van de vrachtwagenchauffeur over de rol van de politie na de melding. We zullen hierover het gesprek aangaan."

Donderdagochtend laat het transportbedrijf weten dat de beide vrachtwagens die ingericht zijn om diesel te stelen niet door de politie in beslag zijn genomen. Wel zijn twee handlangers aangehouden.

"Wij zien vannacht tot onze verbazing, eigenaar van Behotrans is daar langs gereden in Kinrooi, dat die twee vrachtwagens nog steeds daar geparkeerd staan en dat die twee mannen die ze gisteren aangehouden hebben aan het kijken zijn hoe ze in hun eigen vrachtwagen in kunnen breken om er weer mee weg te kunnen rijden. De politie zal hun sleutels wel in beslag genomen hebben maar ze hebben de wagens ni meegenomen. Het is toch te gek voor woorden onderhand? Wij moeten als hardwerkende mensen die trots zijn op ons materiaal maar eens durven om een bullbar te installeren of een verkeerde kleur lampje erop te hangen, dan heb je de grootste problemen. Maar twee vrachtwagens volledig uitrusten om diesel te kunnen pikken dat mag zomaar? Mij mogen ze dat toch eens uitleggen hoor?!", reageert een boze eigenaar van Behotrans donderdag.