Clicky


Veerdiensten naar Waddeneilanden aangepast om laagwater

Veerdiensten naar Waddeneilanden aangepast om laagwater
19-10-2023 12:31 | Algemeen | auteur ANP

HOLWERD - De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn voor donderdag en vrijdag aangepast wegens de zeer lage waterstanden die Rijkswaterstaat verwacht in de Waddenzee. Iedereen die geboekt had voor een overtocht die nu vervalt is volgens Wagenborg Passagiersdiensten en Rederij Doeksen gebeld. Er is gezocht naar alternatieven, aldus directeur Ger van Langen van Wagenborg.

Rijkswaterstaat verwacht vooral op vrijdag extreem lage waterstanden in de noordelijke kuststreek door zeer harde wind die vanuit het oosten het water op zee terugduwt. De dienst waarschuwde woensdag al dat het voor zeeschepen op bepaalde tijden misschien niet mogelijk zou zijn om bij de Eemshaven en Delfzijl binnen te varen. Dat betekent dat er ook niet voldoende water in de Waddenzee is om met de veerboten naar en van de aanlegplaatsen op de eilanden en het vasteland te varen.

Wagenborg laat de veerboten naar Schiermonnikoog varen niet tijdens eb. Donderdag vallen een sneldienst en een gewone veerdienst naar Ameland uit. Vrijdag vervallen vijf diensten. Op tijden dat er wel voldoende water in de Waddenzee is proberen de reders extra boten te laten varen. Bij Rederij Doeksen vervallen vrijdag alle middagafvaarten van en naar Terschelling. De sneldiensten van en naar Vlieland vallen uit en voor de gewone veerdiensten gelden aangepaste tijden. Wagenborg denkt zaterdag de gewone dienstregeling te kunnen hervatten. Doeksen houdt er rekening mee dat er ook die dag nog aanpassingen nodig zijn. De veerboten naar Texel varen vooralsnog volgens het normale schema.

Rijkswaterstaat komt donderdagmiddag met een nieuwe verwachting voor de waterstanden. Mogelijk volgen dan opnieuw aanpassingen.