Clicky


Universal klaagt AI-bedrijf aan voor kopiëren songteksten

Universal klaagt AI-bedrijf aan voor kopiëren songteksten
19-10-2023 13:55 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

NASHVILLE - Universal Music Group, het grootste muziekbedrijf ter wereld, spant een rechtszaak aan tegen het AI-bedrijf Anthropic wegens het illegaal kopiëren van songteksten.

Anthropic, gevestigd in het Californische San Anselma, is momenteel bezig met de ontwikkeling van de chatbot Ćlaude, die gezien wordt als een grote rivaal van het populaire ChatGPT. De chatbot van Anthropic wordt regelmatig geraadpleegd voor het maken van muzikale composities en daarbij zouden "grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal" zijn gekopieerd en verspreid, aldus Universal Music, dat op de Amsterdamse beurs genoteerd staat.

Universal Music, het muzieklabel van popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish, heeft de rechtszaak aangespannen samen met ABKCO Music en de Concord Music Group. Als Anthropic gevraagd wordt ​om teksten te maken die overeenkomen met bekende nummers als 'What a Wonderful World' of 'Sweet Home Alabama' komt de chatbot met kopieën die niet of nauwelijks van het origineel verschillen, beweren de uitgevers.

Veelbelovend

Anthropic werd in 2021 opgericht door oud-medewerkers van OpenAI, de maker van ChatGPT. Het bedrijf wordt gezien als een van de meest veelbelovende bedrijven ter wereld die zich richten op kunstmatige intelligentie. Anthropic is zeer in trek bij grote investeerders. Webwinkel Amazon kondigde eerder deze maand aan 4 miljard dollar in het bedrijf te willen steken.

De rechtszaak dient in het Amerikaanse Nashville.