Clicky


Schip VS haalt raketten neer 'die mogelijk naar Israël gingen'

Schip VS haalt raketten neer 'die mogelijk naar Israël gingen'
20-10-2023 00:00 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

AL HUDAYDAH - Het Amerikaanse oorlogsschip USS Carney heeft boven de Rode Zee drie raketten en verschillende drones uit de lucht geschoten die afkomstig waren van Houthi-rebellen in Jemen.

Volgens het Pentagon waren de projectielen "potentieel" op weg naar Israël. Het schip zelf, dat een patrouille uitvoerde, zou volgens een Amerikaanse overheidsbron zeker niet het doelwit zijn geweest.

De Houthi's, een sjiitische rebellengroepering uit Jemen, hadden eerder gedreigd raketten en drones af te schieten als de VS betrokken zouden raken bij een directe invasie van de Gazastrook. "Er zijn rode lijnen als het gaat om Gaza", zei een Houthi-leider na het uitbreken van het conflict tussen Gaza en Israël. Net als Hamas, de groepering die de Gazastrook controleert, krijgen ook de Houthi-rebellen steun uit Iran.

De Verenigde Staten houden de regio nauwlettend in de gaten, omdat ze vrezen dat groeperingen die Hamas ondersteunen zich in de strijd met Israël willen mengen.

Inmiddels hebben de VS naast tal van andere oorlogsschepen ook twee vliegdekschepen ingezet. De Gerald R. Ford is al aanwezig in het oosten van de Middellandse Zee, en de Dwight D. Eisenhower is onderweg naar de regio.