Clicky


Musk: binnenkort twee nieuwe betaalde abonnementen op X

Musk: binnenkort twee nieuwe betaalde abonnementen op X
20-10-2023 09:51 | Buitenland | auteur ANP

SAN FRANCISCO - [update 13:50 uur] Socialemediaplatform X komt binnenkort met twee nieuwe betaalde abonnementsvormen. Het gaat om een goedkopere variant waarbij gebruikers advertenties te zien krijgen en een duurdere versie zonder reclame, kondigde eigenaar Elon Musk aan op het platform.

Prijzen of verdere details gaf Musk niet. Het is ook niet direct duidelijk of de miljardair, die het toenmalige Twitter vorig jaar voor 44 miljard dollar kocht, hiermee zijn eerdere voorstel uitwerkt om alle gebruikers van X een klein bedrag te laten betalen. Zo'n verplichte betaling zou helpen in de strijd tegen geautomatiseerde spamaccounts op X, beweerde Musk vorige maand.

Mogelijk geeft een proef die X deze week begon in Nieuw-Zeeland en de Filipijnen een idee van de nieuwe abonnementen. Nieuwe gebruikers van de berichtenapp in die twee landen moeten per maand omgerekend 1 dollar betalen om volledig gebruik te kunnen maken van X. Wie niet betaalt, kan alleen nog maar berichten van anderen lezen en zelf niets plaatsen.

Andere inkomstenbronnen

X kampt na de overname door Musk met lagere advertentie-inkomsten, waardoor het bedrijf op zoek moet naar andere inkomstenbronnen. Vorig jaar vertrokken veel grote adverteerders uit bezorgdheid over het nieuwe beleid onder Musk, die ook de baas is van autofabrikant Tesla en ruimtevaartconcern SpaceX. Hij ontsloeg een groot deel van het personeel, onder wie medewerkers die haat- of spamberichten moesten bestrijden.

Volgens de eerder dit jaar aangetreden topvrouw Linda Yaccarino zijn veel adverteerders weer teruggekeerd. Hun uitgaven aan advertenties op X zijn nog niet op hetzelfde niveau als voor de overname, voegde ze daaraan toe.