Clicky


Forse verhoging Duitse Maut door Bondsdag goedgekeurd

Forse verhoging Duitse Maut door Bondsdag goedgekeurd [+video]
20-10-2023 20:34 | Buitenland | auteur Redactie

BERLIJN - Vandaag, vrijdag 20 oktober 2023, besloot De Bondsdag de Duitse Maut per 1 december 2023 voor vrachtwagens uit te breiden. De uitbreiding van de Maut betekent in de praktijk een verdubbeling van de kosten, meldde TLN eerder al. Naast de verhoging van de Duitse Maut is er ook een resolutie aangenomen om de Maut te hervormen middels een CO2-heffing.

De tol voor vrachtwagens voor het gebruik van de snelwegen wordt vanaf 1 december 2023 uitgebreid met een CO2- component en vanaf 1 juli 2024 gaat de Duitse Maut ook gelden voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton. Ritten door ambachtslieden of mensen met een ambachtelijk beroep met voertuigen die minder dan 7,5 ton wegen, worden van de tol vrijgesteld.

De CO2-heffing is volgens het wetsvoorstel een belangrijke maatregel voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector en voor het bereiken van de klimaatbeschermingsdoelstelling. De introductie zal een prijssignaal geven dat het gebruik van vrachtwagens met alternatieve aandrijvingen aanzienlijk aantrekkelijker zal maken voor de goederenvervoersector, zo meldt De Bondsdag vrijdag. Het toegenomen gebruik van vrachtwagens met alternatieve aandrijvingen is nodig om de doelstelling van een derde van het elektrisch aantal kilometers in 2030 te bereiken.

Extra omzet van ruim 26 miljard euro verwacht

De Duitse overheid verwacht tussen 2024 en 2027 extra inkomsten uit tolheffingen van 26,61 miljard euro als gevolg van de introductie van CO2-differentiatie voor voertuigen met een gewicht van 7,5 ton of meer. De verwachte extra inkomsten uit de uitbreiding van de tol naar voertuigen met meer dan 3,5 ton schat de overheid op zo'n vier miljard euro in dezelfde periode.

Ook het gebruik van de tolopbrengsten moet worden gereorganiseerd. De helft van de inkomsten blijft bestemd voor het verbeteren van de transportinfrastructuur voor de snelwegen, en de andere helft zal worden gebruikt voor maatregelen op het gebied van het spoorwegnet.