Clicky


Biden verwelkomt vrijlating van Amerikaanse gijzelaars

Biden verwelkomt vrijlating van Amerikaanse gijzelaars
20-10-2023 23:54 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden verwelkomt de vrijlating van twee Amerikaanse gijzelaars door Hamas. Moeder Judith Raanan en dochter Natalie zaten sinds 7 oktober vast en zijn de eerste gijzelaars die huiswaarts mogen keren.

"Onze medeburgers hebben de afgelopen veertien dagen een vreselijke beproeving doorstaan", aldus Biden in een verklaring. Daarin zegt hij "dolblij' te zijn dat de twee snel worden herenigd met hun familie en herhaalt hij dat zij worden gesteund door de Amerikaanse regering. De president bedankt de regeringen van Qatar en Israël voor hun hulp bij de vrijlating.

Biden zegt dat er dag en nacht wordt gewerkt om alle ontvoerde Amerikanen vrij te krijgen. "Zoals ik de families vorige week vertelde, we zullen niet stoppen totdat we hun geliefden weer thuis krijgen." Sinds 7 oktober worden tien Amerikanen vermist, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een nieuwe update. Het is niet duidelijk hoeveel er zijn ontvoerd. Van een deel is dat bevestigd.

Hamas zegt dat er ongeveer 250 gijzelaars naar de Gazastrook zijn meegenomen. Zeker 22 van hen zouden om het leven zijn gekomen door Israëlische luchtaanvallen op het door Hamas gecontroleerde gebied. Volgens Israël zijn er in totaal 203 gijzelaars, zowel burgers als militairen.