Clicky


Vrachtwagens met hulp rijden vanuit Egypte Gaza binnen

Vrachtwagens met hulp rijden vanuit Egypte Gaza binnen
21-10-2023 10:31 | Buitenland | auteur ANP/RTR

RAFAH - De eerste vrachtwagens met humanitaire hulp zijn vanuit Egypte Gaza binnengereden. Dat is te zien op livebeelden op de Egyptische televisie. Het is voor het eerst sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak op 7 oktober dat humanitaire goederen worden geleverd aan de inwoners van Gaza.

Volgens een bericht van Hamas, de groepering die de Gazastrook controleert, "omvat het konvooi dat vandaag de grens oversteekt twintig vrachtwagens". Die hebben "medicijnen, medische benodigdheden en een beperkte hoeveelheid voedselvoorraden" aan boord.

Al sinds kort na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël vragen hulporganisaties om de grens bij Rafah te openen, zodat humanitaire goederen het gebied binnen kunnen. De grensovergangen tussen Gaza en Israël zijn gesloten, en die met Egypte is daarom het enige alternatief.

Israël kantte zich ook tegen de opening van de grens, uit angst dat via die route nieuwe wapens voor Hamas het gebied binnen zouden komen. Egypte vreesde voor een toestroom van vluchtelingen die weg willen uit de Gazastrook.

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, startte onderhandelingen met het oog op de opening van de grensovergang. Hij sprak met de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi in Caïro en andere leiders in de regio. Ook president Joe Biden maakte een punt van de snelle opening van de grensovergang tijdens zijn bezoek aan Israël op woensdag.