Clicky


Egypte houdt na Gaza-top vast aan tweestatenoplossing

Egypte houdt na Gaza-top vast aan tweestatenoplossing
21-10-2023 20:00 | Buitenland | auteur ANP/DPA

CAÏRO - Egypte zal zich ook na het topoverleg over de oorlog in het Midden-Oosten blijven inzetten voor een tweestatenoplossing voor Israëliërs en Palestijnen.

Een "onafhankelijke Palestijnse staat" moet op zo kort mogelijke termijn ontstaan, wanneer de huidige crisis tot een "nieuwe politieke geest" heeft geleid, zei de woordvoerder van president Abdel Fattah al-Sisi zaterdag. "De Palestijnen moeten alle rechten krijgen die andere mensen genieten".

De wereldgemeenschap heeft het steeds weer oplaaiende conflict volgens Caïro met "tijdelijke oplossingen en pijnstillers" behandeld in plaats van het duurzaam te beëindigen. "Dat doet zelfs geen recht aan de geringste aanspraken van de Palestijnen, die al meer dan tachtig jaar leven onder een bezetting en lijden onder de pogingen hun identiteit te vernietigen".

Aan de Gaza-top deden op uitnodiging van Egypte leiders en regeringschefs uit het Midden-Oosten mee, evenals vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en westerse landen. Israël mocht niet aanschuiven. Egypte geldt als een belangrijke bemiddelaar tussen Israëliërs en Palestijnen.