Clicky


Tweede konvooi met hulpgoederen vanuit Egypte naar Gazastrook

Tweede konvooi met hulpgoederen vanuit Egypte naar Gazastrook
22-10-2023 18:06 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG

GAZA-STAD - Een tweede konvooi met humanitaire hulpgoederen is vanuit Egypte de Gazastrook binnengereden. Het gaat volgens internationale media om zeventien trucks.

Het is het tweede konvooi met hulpgoederen in twee dagen tijd. Het eerste konvooi bestond uit twintig vrachtwagens en mocht zaterdag vanuit Egypte de Gazastrook binnenrijden om levensmiddelen en medicatie af te leveren.

De Verenigde Naties hebben eerder laten weten dat dagelijks minstens honderd vrachtwagens met hulpgoederen nodig zijn om voldoende humanitaire hulp te bieden in de dichtbevolkte Gazastrook. Daar wonen meer dan 2 miljoen mensen.

Twintig mensen

De hulp wordt aangevoerd via Rafah, de enige grensovergang die niet grenst aan Israël. Vrachtwagens worden daar geïnspecteerd voordat ze het kustgebied kunnen binnenrijden, zeggen ingewijden.

In de Gazastrook zitten ook mensen vast met een buitenlands paspoort. Nederland onderhoudt contact met meer dan twintig mensen voor consulaire steun. Het is nog onduidelijk wanneer zij kunnen vertrekken.

Afgesloten

De Amerikaanse ambassade in Israël waarschuwde eerder dat een chaotische situatie kan ontstaan als grensovergang Rafah wordt geopend voor buitenlanders. De verwachting is dat veel mensen dan gaan proberen om Egypte te bereiken.

De Gazastrook is momenteel feitelijk afgesloten van de buitenwereld en Israël voert er luchtaanvallen uit. Die hebben volgens Palestijnse autoriteiten sinds 7 oktober aan ruim 4740 mensen het leven gekost.