Clicky


Defensieminister VS: grondoorlog Gaza duurt minstens 9 maanden

Defensieminister VS: grondoorlog Gaza duurt minstens 9 maanden
23-10-2023 00:31 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin denkt dat een Israëlische grondinvasie van Gaza langer kan duren dan negen maanden. Dat zei Austin tegen het programma This Week op de Amerikaanse zender ABC. "Ik voorzie een gevecht gekenmerkt door veel zelfgemaakte bommen en boobytraps."

Austin hield een periode van negen maanden als referentie aan omdat het in 2016 zo lang duurde om de controle over de Noord-Iraakse stad Mosul terug te krijgen van ISIS.

Die operatie overzag Austin als commandant van Centcom, het Amerikaanse militaire hoofdkwartier dat zich richt op het Midden-Oosten, Afrika en grote delen van westelijk Azië. In die rol was hij van 2013 tot 2016 betrokken bij de strijd in Irak en Syrië.

"Stedelijke gevechten zijn buitengewoon moeilijk, het gaat in een langzaam tempo", zei Austin onder andere tegen This Week. Een grondoorlog in de Gazastrook kan volgens hem nog lastiger zijn dan de strijd destijds in Mosul "door het ondergrondse netwerk van tunnels dat Hamas in de loop van de tijd heeft aangelegd en het feit dat ze veel tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op een gevecht".