Clicky


Danny Blind staat voor terugkeer in raad van commissarissen van Ajax

Danny Blind staat voor terugkeer in raad van commissarissen van Ajax
23-10-2023 10:31 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - Danny Blind staat voor een terugkeer bij Ajax, dat in een crisis verkeert. De raad van commissarissen heeft hem voorgedragen als nieuw lid. De bedoeling is dat hij wordt benoemd op een nog te organiseren buitengewone vergadering voor aandeelhouders. De rvc van de club uit Amsterdam wil hem tot en met 2027 binden.

De 62-jarige Blind nam twee jaar geleden afscheid van de rvc van Ajax toen hij bondscoach Louis van Gaal kon assisteren bij het Nederlands elftal. Hij besloot na het WK van eind vorig jaar in Qatar niet terug te keren.

Blind voetbalde 493 duels voor Ajax en won onder meer de Champions League en Wereldbeker met zijn favoriete club. Hij werkte als hoofdtrainer bij Ajax en vervulde verschillende andere functies bij de huidige nummer 17 van de Eredivisie.

Blind vertelde onlangs al dat hij openstaat voor een terugkeer. Jan van Halst volgde hem aanvankelijk op als technische man in de rvc. Maar die oud-speler vervult inmiddels de functie van interim-directeur, totdat Alex Kroes mag beginnen. Hij wil daarna niet meer terugkeren als toezichthouder.

Van Gaal

De rentree van Blind komt uit de koker van Van Gaal, die bereid is gevonden zijn in crisis verkerende club te helpen. Michael van Praag heeft hem gestrikt voor een rol als adviseur van de rvc. Maar in de praktijk heeft Van Gaal een grote stem in alle technische hervormingen die de club gaat doorvoeren.

Van Gaal wil dat Marijn Beuker de leiding krijgt over de meeste voetbalzaken bij Ajax, met iemand naast zich die verantwoordelijkheid krijgt over alle transfers. Hij leerde de technisch directeur van het Schotse Queen's Park kennen bij AZ, waar hij goed werk leverde in de jeugdopleiding. Ook John van 't Schip krijgt een technische functie. De voormalige rechtsbuiten werd de afgelopen weken in de wandelgangen zelfs genoemd als mogelijke opvolger van trainer Maurice Steijn, als die zou worden ontslagen.

Van Praag

Van Praag en Leo van Wijk worden op 17 november op een algemene vergadering voor aandeelhouders voorgedragen als nieuwe leden van de rvc. Van Praag is de beoogd opvolger van voorzitter Pier Eringa, die is vertrokken nadat hem werd verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden op de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.