Clicky


Steeds meer EU-kopstukken vragen gevechtspauze in Gaza

Steeds meer EU-kopstukken vragen gevechtspauze in Gaza
23-10-2023 10:41 | Buitenland | auteur ANP

LUXEMBURG - [update 11:00 uur] Meer en meer EU-landen en ook de EU-buitenlandchef dringen aan op een pauze in de strijd tussen Israël en Hamas. Zo'n gevechtspauze moet de aanvoer van noodhulp mogelijk maken.

De buitenlandministers van de EU-landen bespreken het dringende pleidooi voor een "humanitaire pauze" van onder meer de Verenigde Naties maandag, zei buitenlandchef Josep Borrell bij aankomst voor dat overleg in Luxemburg. Hij wil nog niet zeggen of hij overeenstemming verwacht, want onder meer Duitsland lijkt zover nog niet. De Duitse regering is bang Israël voor het hoofd te stoten met een oproep om de tegenaanval op Hamas te onderbreken.

"Persoonlijk denk ik dat een humanitaire pauze nodig is om humanitaire hulp te kunnen binnenlaten en te verspreiden", zei Borrell. De hulpkonvooien die afgelopen weekend voor het eerst de afgegrendelde Gazastrook bereikten schieten volgens hulpverleners hopeloos tekort. De bombardementen die Israël uitvoert sinds de bloedige verrassingsaanval door Hamas twee weken geleden gaan ondertussen door.

Onder meer Nederland, Frankrijk, Spanje, België en Ierland pleiten voor een gevechtspauze. "Het is echt noodzakelijk dat er veel meer humanitaire hulp komt en dat er humanitaire pauzes komen", zegt minister Hanke Bruins Slot.

Voor Duitsland is het ondenkbaar om Israël nu op te roepen om de strijd te staken, zeggen EU-bronnen. Dat zou afdoen aan het recht van Israël om zich te verdedigen na het geweld van Hamas, dat ook nu nog aanhoudt, redeneert Berlijn volgens hen. Ook zou een algemene oproep om de wapens tijdelijk neer te leggen Israël en Hamas te veel op één lijn stellen.

De pleidooien voor een gevechtspauze zullen zeker ook aan de orde komen op de EU-top die donderdag begint, denkt Borrell.