Clicky


Vrachtwagenchauffeur die klimaatactivist aanreed jaar rijbewijs kwijt en boete van enkele duizenden euro's

Vrachtwagenchauffeur die klimaatactivist aanreed jaar rijbewijs kwijt en boete van enkele duizenden euro's [+video]
23-10-2023 11:37 | Overtredingen | auteur Redactie

STRALSUND - De vrachtwagenchauffeur die afgelopen zomer in het Duitse Stralsund een klimaatactivist aanreed is zijn rijbewijs voor een jaar kwijt. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie besloten. Ook heeft de man een boete van enkele duizenden euro's opgelegd gekregen. Bij het incident raakte niemand gewond.

De 41-jarige man wordt beschuldigd van poging tot lichamelijk letsel, opzettelijke gevaarlijke verstoring van het wegverkeer en dwang, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie van Stralsund. De verantwoordelijke rechtbank heeft de strafbeschikking uitgevaardigd. De vrachtwagenchauffeur kan nog in beroep gaan. De chauffeur raakte ook al zijn baan kwijt als gevolg van het incident.

Op 6 juli blokkeerden zes klimaatactivisten het verkeer op een hoofdweg in Stralsund. Volgens de politie zou de vrachtwagenchauffeur drie deelnemers die zijn rit hinderden van de weg hebben gesleurd en gedreigd hebben hen in elkaar te slaan. Vervolgens stapte de man achter het stuur en reed snel weg.

De zaak leidde tot verhitte discussies

Een demonstrant die rechts van de bumper op straat zat en zich vastgelijmd had, werd naar voren geduwd. Volgens de politie raakte niemand gewond. De demonstrant stond op en de vrachtwagen reed verder.

“We gaan ervan uit dat de vrachtwagenchauffeur de demonstrant heeft gezien”, aldus de woordvoerder. De vrachtwagenchauffeur heeft later aangifte gedaan bij de politie. Het Openbaar Ministerie doet verder onderzoek, onder meer tegen de activisten op verdenking van dwang en overtreding van de demonstratiewet. De zaak tegen de chauffeur zorgde voor verhitte debatten op sociale media. Ook was er begrip voor de houding van de vrachtwagenchauffeur.