Clicky


Passagier/Ro-Roschip de Marco Polo loopt twee keer aan de grond nabij Zweden en lekt olie

Passagier/Ro-Roschip de Marco Polo loopt twee keer aan de grond nabij Zweden en lekt olie [+foto's]
23-10-2023 11:50 | Buitenland | auteur Redactie

HÖNÖ - Het Passagier/Ro-Roschip Marco Polo liep zondagochtend niet één, maar twee keer aan de grond. Daarbij heeft het schip olie gelekt. 

De Marco Polo, met 71 mensen aan boord, strandde zondag in de Hönö-baai. Al snel werd duidelijk dat het schip olie lekte. Nu blijkt dat het schip twee keer aan de grond is gelopen en over een lange strook olie heeft gelekt.

Uit onderzoek blijkt dat het onder Cypriotische vlag varende schip eerder op de ochtend aan de grond liep en gedurende een aantal zeemijl olie lekte voordat hij de grond raakte waar hij uiteindelijk vast kwam te zitten, zegt Jonatan Örn, de voorlopige onderzoeksleider van de Zweedse Kustwacht.

Olie heeft land bereikt

Er is een voorlopig onderzoek gestart naar schendingen van het maritieme recht en schendingen van de vervuiling door schepen, onder leiding van de Zweedse Kustwacht.

De Zweedse Kustwacht geeft aan dat ze geen vermoedens van dronkenschap hebben.

De gelekte olie drijft richting de kuststrook bij Pukaviksbukten en heeft al land bereikt. De Zweedse Kustwacht is versterkt met personeel uit heel Zuid-Zweden om de lekkage te bestrijden, samen met het Zweedse Agentschap voor Gemeenschapsbescherming en Paraatheid (MSB), de Maritieme Reddingsmaatschappij en lokale reddingsdiensten.