Clicky


Twee aanhoudingen in milieuonderzoek Kerkrade

Twee aanhoudingen in milieuonderzoek Kerkrade
23-10-2023 12:25 | Misdaad | auteur Redactie

KERKRADE - Na langdurig onderzoek van Team Milieu zijn twee verdachten aangehouden die ervan verdacht worden dat zij afvalstoffen hebben begraven en verstopt in de bodem op een industrieterrein in Kerkrade. Ook worden de twee ervan verdacht valsheid in geschrifte hebben gepleegd om deze feiten te verdoezelen en geld uit een depot vrij te krijgen, meldt de politie.

Signalen uit de wijk, klachten en afgegeven signalen van de gemeente en provincie Limburg maakten dat er begin 2021 een onderzoek werd opgestart. De aanbevelingen en dwangmiddelen, waaronder een last onder dwangsom, die door het bevoegd gezag werden opgelegd, hebben destijds niet geleid tot verbetering van de situatie of verandering van gedrag bij de eigenaren van het terrein.

Hierop werd in 2021 een strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit dit onderzoek is gebleken dat er op het terrein activiteiten hebben plaatsgevonden en dat hierdoor het milieu is geschaad. Door opslag op de onbeschermde bodem en het niet op de juiste wijze afdekken van de opgeslagen afvalstoffen kunnen er schadelijke stoffen diep in de bodem trekken. Verder zijn er aanwijzingen dat er door een of meerdere verdachten veel geld verdiend is door het plegen van dit milieumisdrijf.

Op vrijdag 13 oktober werd er in Kroatië een 46-jarige man uit Duitsland aangehouden. Deze verdachte werd voor verhoor overgeleverd aan de Nederlandse Politie.  De tweede verdachte, een 59-jarige man uit Berghem, verbleef op het moment van de geplande aanhouding eveneens in het buitenland. Hij heeft zichzelf, na telefonische contact waarin aangegeven werd dat hij gesignaleerd stond, gemeld bij de politie.