Clicky


Adema: de vraag is of schapenhouderij blauwtong gaat overleven

Adema: de vraag is of schapenhouderij blauwtong gaat overleven
23-10-2023 16:23 | Binnenland | auteur ANP

LUXEMBURG - Het is maar de vraag of de Nederlandse schapensector de uitbraak van het dodelijke blauwtongvirus wel gaat overleven, waarschuwt landbouwminister Piet Adema. Samen met buurlanden Duitsland en België spoort hij de farmaceutische industrie aan om gauw een vaccin te ontwikkelen.

"Het gaat spannend worden", zegt Adema na overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. Het aantal schapen "zal volgend jaar enorm dramatisch gekelderd zijn, absoluut". Er sterven niet alleen veel zieke schapen, het dekseizoen valt ook in het water. Komend voorjaar worden er daardoor veel minder lammetjes geboren. "Dat is dramatisch voor de sector", sombert de minister.

Er moet dringend een vaccin komen, onderstrepen Adema en zijn collega's uit Duitsland en België. Ze hopen dat vaccinontwikkelaars geld en aandacht steken in onderzoek en productie. Met zoveel al aangerichte én potentiële schade is er vraag genoeg, stelt het drietal. Zij zouden het wel weten.

Razendsnel

Nederland, Duitsland en België hopen ook het samenwerken van vaccinonderzoekers te bevorderen. Ze overleggen met de farmaceutische industrie, zegt Adema. "Waar zitten bij jullie de knelpunten en hoe kunnen we jullie helpen?" De drie buurlanden pleiten bij de EU voor het versoepelen van de exportregels, die nu de uitvoer van schapen nog verbieden zolang het virus rondwaart. Daardoor hopen de dieren zich al geruime tijd in Nederland op.

Ruim voor komend voorjaar moet er een vaccin zijn, zegt Adema. De verspreiders van het virus, minuscule mugjes of knutten, gedijen niet in de winter. Maar zodra de lente aanbreekt zal de ziekte weer razendsnel om zich heen grijpen, verwachten ingewijden.

Honderden boerderijen

Adema gaat ondertussen na of de overheid getroffen schapenhouders toch niet te hulp kan schieten. In principe is er volgens hem geen geld beschikbaar, "maar we zijn wel aan het kijken. Want we snappen heel goed dat het erg desastreus is voor de sector."

De veeziekte grijpt al weken om zich heen bij geiten, runderen maar met name schapen in Nederland. Heel wat dieren op honderden boerderijen zijn er al aan bezweken.